Pečené gaštany nie sú len pochúťka. Aha, čo dokážu s telom

Koniec roka a príchod Vianoc si vie len málokto predstaviť bez typickej vône pečených gaštanov. Ide o plodinu, ktorá má značne pozitívny vplyv na celé telo. Keďže vianočné trhy tento rok vymazala pandémia, aj upiecť si ich doma sa oplatí.

04.11.2020 12:00
gaštan, dekorácie, košík Foto:
Jedlé gaštany patria k jednej z najstarších plodín na svete.
debata

Starý, ale dobrý

Jedlé gaštany patria k jednej z najstarších plodín na svete. Zmienky o ich konzumácii siahajú až do doby bronzovej, kedy boli hojne rozšírené v Ázii. Keď sa rozšírili do Európy, pred 2000 rokmi sa nimi hostili najväčší labužníci sveta Gréci a Rimania. Vďaka ich vôni, príjemnému teplu a sladkej chuti sa časom stali dokonalým doplnkom Vianoc. Počas zimy vedia byť zdrojom úžasných látok, ktoré naše telo v tomto období extra ocení.

Koncentrácia toho najlepšieho

V zime prirodzene klesá spotreba čerstvého ovocia a zeleniny a gaštany dokážu do tela dopraviť príjemnou cestou všetko, čo by nám mohlo chýbať. Sú úžasným zdrojom prírodného vitamínu C. Obsahujú železo, zinok, vápnik, horčík aj fosfor. Sú bohaté na vlákninu, majú aj dosť bielkovín, približne 50 % škrobu a antioxidanty. Preto sú skvelou pochúťkou, zdravým pokrmom a vynikajúco zasýtia.

Lepší život vďaka gaštanom

Okrem toho, že gaštany potešia každú ženu, keďže na 100 gramov majú asi len 100 kalórií, v tele naštartujú významné zmeny. Zlepšia prekrvenie tela, sú dobré na trávenie, podporujú imunitu, tlmia bolesť hlavy a sú ako balzam na dušu pri vyčerpaní. Pretože gaštany nielen pohodou voňajú, ale ju dokážu aj navodiť.

Spoľahlivé pečenie

Upiecť gaštany nie je celkom jednoduché. Podľa správneho postupu to zvládne prakticky každý. Základom je, aby sa dobre šúpali a neboli príliš vysušené. Preto je vhodné ich namočiť na minimálne 5 hodín do studenej vody. Následne šupku narezať na vrchole odhora až smerom nadol v štyroch rezoch. Položte ich do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečte 40 minút. Nezabudnite gaštany každých 10 minút poprehadzovať a pokropiť ich vodou. Výsledok bude voňavý, zdravý a chutný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #vitamín C #gaštany #pečené gaštany

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....