6 super korenín ako alternatíva k soli. Chutné aj zdravé

Soľ dodáva jedlám chuť, vytiahne z nich rôznorodé tóny, ktoré poláskajú chuťové poháriky. Jej nadmerná konzumácia však spôsobuje vysoký krvný tlak, zaťažuje obličky a môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií. Ak chcete obmedziť soľ, ale neochudobniť pokrm o chuť, skúste zdravšie alternatívy.

29.09.2020 13:00
soľ, soľnička Foto:
Nadmerná konzumácia soli môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií.
debata

Cesnak

Je voľbou číslo jedna pre tých, ktorí obmedzujú soľ kvôli vysokému krvnému tlaku. Cesnak ho dokáže úspešne znižovať. Preto môžete v polievkach, jedlách a marinádach znížiť o polovicu podiel soli a zdvojnásobiť podiel cesnaku. Jedlo bude chutiť stále skvele výrazne a pritom bude zdravšie.

Citrónová šťava

Samotná citrónová šťava, alebo sušená citrónová kôra sú známe alternatívy k s soli. Ak chcete niečo kyselkavejšie, stavte na šťavu. Ak niečo výraznejšie a aromatické, čo pozdvihne chuťovú úroveň jedla, vyberte si kôru. Týmito ingredienciami je vhodné dochutiť varenú zeleninu, dresingy, marinády na mäso aj ryby. Zrazu vám ani soľ chýbať nebude.

Sušená cibuľa

Veľmi zdravo a efektívne dokáže pozdvihnúť chuť prakticky každého slaného jedla. Je omnoho výraznejšia a pikantnejšia ako cibuľa čerstvá. Môžete ňou plne nahradiť soľ napríklad pri dochucovaní pokrmov, na toustoch, v šalátoch a pri kombinácii s čiernym korením poskytuje skvele vyváženie chuti.

Údená paprika

Kombinuje arómu papriku a výraznú príchuť dymu. Táto kombinácia pre chuťové poháriky pôsobí skutočne slano a ak ňou nahradíte časť soli, budete mať zdravšie aj chuťovo ostrejšie jedlo. Takáto náhrada sa špeciálne hodí napríklad do rôznych ragú, k čili mäsu alebo aj do šalátov.

Rozmarín

Výdatne aromatická bylina, ktorá sa často pridáva do olivového oleja na jeho dochutenie. Takýto olej môžete následne využívať ako „tekutú soľ“ do šalátov, marinád, ale aj na ochutenie hotových jedál. Rozmarínový olej si môžete pripraviť doma a hodí sa do každej kuchyne. Nielen takej, ktorá potrebuje obmedziť solenie.

Zázvor

Sušený alebo aj trošku čerstvého spraví z jedla omnoho výraznejší pokrm. Dokonca dokáže v jedlách ako praženica alebo v marinádach plnohodnotne nahradiť soľ. Pozor však na množstvo. Zázvor vie byť značne ostrý a pikantný. Preto platí to, čo pri soli, že menej je viac, avšak zázvor je aj tak ďaleko zdravší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chuť #korenie #soľ #ochucovanie #solenie #chuťové poháriky

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...