Cesnak
Je voľbou číslo jedna pre tých, ktorí obmedzujú soľ kvôli vysokému krvnému tlaku. Cesnak ho dokáže úspešne znižovať. Preto môžete v polievkach, jedlách a marinádach znížiť o polovicu podiel soli a zdvojnásobiť podiel cesnaku. Jedlo bude chutiť stále skvele výrazne a pritom bude zdravšie.
Citrónová šťava
Samotná citrónová šťava, alebo sušená citrónová kôra sú známe alternatívy k s soli. Ak chcete niečo kyselkavejšie, stavte na šťavu. Ak niečo výraznejšie a aromatické, čo pozdvihne chuťovú úroveň jedla, vyberte si kôru. Týmito ingredienciami je vhodné dochutiť varenú zeleninu, dresingy, marinády na mäso aj ryby. Zrazu vám ani soľ chýbať nebude.
Sušená cibuľa
Veľmi zdravo a efektívne dokáže pozdvihnúť chuť prakticky každého slaného jedla. Je omnoho výraznejšia a pikantnejšia ako cibuľa čerstvá. Môžete ňou plne nahradiť soľ napríklad pri dochucovaní pokrmov, na toustoch, v šalátoch a pri kombinácii s čiernym korením poskytuje skvele vyváženie chuti.
Údená paprika
Kombinuje arómu papriku a výraznú príchuť dymu. Táto kombinácia pre chuťové poháriky pôsobí skutočne slano a ak ňou nahradíte časť soli, budete mať zdravšie aj chuťovo ostrejšie jedlo. Takáto náhrada sa špeciálne hodí napríklad do rôznych ragú, k čili mäsu alebo aj do šalátov.
Rozmarín
Výdatne aromatická bylina, ktorá sa často pridáva do olivového oleja na jeho dochutenie. Takýto olej môžete následne využívať ako „tekutú soľ“ do šalátov, marinád, ale aj na ochutenie hotových jedál. Rozmarínový olej si môžete pripraviť doma a hodí sa do každej kuchyne. Nielen takej, ktorá potrebuje obmedziť solenie.
Zázvor
Sušený alebo aj trošku čerstvého spraví z jedla omnoho výraznejší pokrm. Dokonca dokáže v jedlách ako praženica alebo v marinádach plnohodnotne nahradiť soľ. Pozor však na množstvo. Zázvor vie byť značne ostrý a pikantný. Preto platí to, čo pri soli, že menej je viac, avšak zázvor je aj tak ďaleko zdravší.