Syrové mille-feuilles
Na 20 porcií potrebujeme:
350 g lístkového cesta, 200 ml mlieka, 100 g hladkej múky, 50 g masla, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový oriešok, tabasco, 120 g ementálu, 160 g parmezánu, 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Príprava plnky: Do hrnca dáme múku, mlieko a maslo, vyšľaháme do hladka, postavíme na mierny oheň a priebežne miešame. Keď zmes privedieme k miernemu varu a spravia sa nám hrudky, dáme dolu z plameňa a metličkou šľaháme, kým hrudky nerozmiešame. Po jednom pridáme vajcia a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. Ak by sme hmotu mali príliš hustú, po kvapkách pridáme mlieko, aby sme ju rozriedili, ale nie veľmi, aby plnka nevytekala. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, tabascom a keď zmes trochu vychladne, pridáme ementál a 60 g parmezánu. Nakoniec vmiešame smotanu, aby bola zmes vláčna. Na to, aby sme zistili, či má zmes správnu konzistenciu, naberieme ju lyžicou – nesmie sa roztekať a musí držať tvar.
2. Príprava cesta: Tenký upečený plát lístkového cesta rovnomerne nakrájame na štvorce s rozmermi 10 × 10 cm. Pripravenú náplň vrstvíme tak, aby zostal po obvode aspoň polcentimetrový okraj. Posypeme strúhaným syrom a dáme piecť cca na 10–15 minút do rúry vopred predhriatej na 190 oC. Pečieme, kým syr nezozlatne a náplň nezačne bublať.
Cibuľové krúžky v pivovom cestíčku s cesnakovo-pažítkovým dipom
Na 20 porcií potrebujeme:
500 ml fritovacieho oleja, 700 g bielej cibule, 3 vajcia, 330 ml svetlého piva, 1 kl soli, 200 g polohrubej múky, 100 g kukuričnej strúhanky, 1/2 kl sladkej papriky, 12 g kypriaceho prášku do pečiva, polohrubá múka na obalenie krúžkov Na dresing: 125 g kvalitného bieleho jogurtu, 100 g majonézy, 2 strúčiky cesnaku, pažítka, soľ, korenie
Postup:
1. Príprava cibuľových krúžkov: Najskôr pripravíme cestíčko tak, že vajcia vyšľaháme spolu s pivom, do ktorého postupne pridáme soľ, papriku a prášok do pečiva, ktoré opäť dôkladne vyšľaháme. V tejto fáze začneme za neustáleho miešania po častiach prisýpať múku a strúhanku, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cestíčko musí byť také husté, že sa na vareške nesmie zlievať. Cibuľu očistíme, nakrájame na rovnomerné 5 mm hrubé plátky a prstami jemne oddelíme jednotlivé krúžky. Krúžky obalíme v múke a v cestíčku a fritujeme na rozpálenom oleji do zlatista. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a pred podávaním jemne posolíme.
2. Príprava cesnakovo-pažítkového dipu: Majonézu s jogurtom dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. Cesnak pretlačíme úplne na jemno a pridáme do dipu spolu s posekanou pažítkou a všetko spolu dôkladne spojíme.
Recepty pripravil šéfkuchár Lukáš Kováčik z hotela Elizabeth v Trenčíne.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šatôčky s tvarohom na Varecha.sk