Slané chuťovky: Nenáročné recepty pre každú návštevu

Voľné chvíle sa nezvyknú spájať len s dobrým jedlom a nápojmi, ale najmä s atmosférou, ktorú vykúzlite pre svojich najbližších. Pri príprave slaných dobrôt nemusíte čakať iba na slnečné lúče a teplé večery, dajú sa pripraviť počas celého roka z najrôznejších sezónnych surovín, v ktorých sa často snúbi tradícia s kulinárskym zážitkom, ktorými uspokojíte nejednu návštevu. Veď predsa jedlo má byť zážitkom nielen pre naše chuťové poháriky, ale aj pre ostatné vnemy, aby aj tá najnáročnejšia návšteva odchádzala plná zážitkov a pekných spomienok a aby sa k vám ako k dobrému hostiteľovi rada vrátila. Preto mnou vybrané recepty sú časom overené, chutné, ale najmä nenáročné na prípravu a zvládne ich aj menej zdatná gazdinka. Patria medzi moje obľúbené slané chuťovky, ktoré rád pripravujem pre naše návštevy rodiny, priateľov a známych.

19.09.2020 10:00
varecha, hotel elizabeth trencin, syrove mille... Foto:
Syrové mille-feuilles.
debata

Syrové mille-feuilles

Na 20 porcií potrebujeme:

350 g lístkového cesta, 200 ml mlieka, 100 g hladkej múky, 50 g masla, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový oriešok, tabasco, 120 g ementálu, 160 g parmezánu, 50 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Príprava plnky: Do hrnca dáme múku, mlieko a maslo, vyšľaháme do hladka, postavíme na mierny oheň a priebežne miešame. Keď zmes privedieme k miernemu varu a spravia sa nám hrudky, dáme dolu z plameňa a metličkou šľaháme, kým hrudky nerozmiešame. Po jednom pridáme vajcia a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. Ak by sme hmotu mali príliš hustú, po kvapkách pridáme mlieko, aby sme ju rozriedili, ale nie veľmi, aby plnka nevytekala. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, tabascom a keď zmes trochu vychladne, pridáme ementál a 60 g parmezánu. Nakoniec vmiešame smotanu, aby bola zmes vláčna. Na to, aby sme zistili, či má zmes správnu konzistenciu, naberieme ju lyžicou – nesmie sa roztekať a musí držať tvar.

2. Príprava cesta: Tenký upečený plát lístkového cesta rovnomerne nakrájame na štvorce s rozmermi 10 × 10 cm. Pripravenú náplň vrstvíme tak, aby zostal po obvode aspoň polcentimetrový okraj. Posypeme strúhaným syrom a dáme piecť cca na 10–15 minút do rúry vopred predhriatej na 190 oC. Pečieme, kým syr nezozlatne a náplň nezačne bublať.

Cibuľové krúžky v pivovom cestíčku s cesnakovo-pažítkovým dipom

Na 20 porcií potrebujeme:

500 ml fritovacieho oleja, 700 g bielej cibule, 3 vajcia, 330 ml svetlého piva, 1 kl soli, 200 g polohrubej múky, 100 g kukuričnej strúhanky, 1/2 kl sladkej papriky, 12 g kypriaceho prášku do pečiva, polohrubá múka na obalenie krúžkov Na dresing: 125 g kvalitného bieleho jogurtu, 100 g majonézy, 2 strúčiky cesnaku, pažítka, soľ, korenie

Postup:

1. Príprava cibuľových krúžkov: Najskôr pripravíme cestíčko tak, že vajcia vyšľaháme spolu s pivom, do ktorého postupne pridáme soľ, papriku a prášok do pečiva, ktoré opäť dôkladne vyšľaháme. V tejto fáze začneme za neustáleho miešania po častiach prisýpať múku a strúhanku, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cestíčko musí byť také husté, že sa na vareške nesmie zlievať. Cibuľu očistíme, nakrájame na rovnomerné 5 mm hrubé plátky a prstami jemne oddelíme jednotlivé krúžky. Krúžky obalíme v múke a v cestíčku a fritujeme na rozpálenom oleji do zlatista. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a pred podávaním jemne posolíme.

2. Príprava cesnakovo-pažítkového dipu: Majonézu s jogurtom dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. Cesnak pretlačíme úplne na jemno a pridáme do dipu spolu s posekanou pažítkou a všetko spolu dôkladne spojíme.

Recepty pripravil šéfkuchár Lukáš Kováčik z hotela Elizabeth v Trenčíne.

Video
Domáci recept na domáce šatôčky s tvarohom

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šatôčky s tvarohom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #recepty #slané pečivo #občerstvenie

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...