Vyznáte sa v dobrých a horších diétach?

Výber správneho stravovacieho plánu tvorí základ každého chudnutia. Svetom hýbu viaceré diétne programy, z ktorých niektoré sľubujú zázraky na počkanie. Ako sa v nich orientovať?

05.09.2020 07:00
paradajky, šalát, zdravá strava, diéta Foto:
Stredomorská diéta je skôr o životnom štýle.
debata

Ľahká a inšpirujúca diéta zo Stredomoria

Stredomorská diéta je skôr o životnom štýle. Jedálniček sa inšpiruje kuchyňami Grécka, Talianska či Španielska. Netreba sa preto čudovať, že do popredia tohto stravovacieho plánu vystupuje najmä olivový olej a ryby. Ide o ľahké stravovanie, bez zbytočného počítania kalórií. Obmedzuje sa však na minimálnu konzumáciu pridaných cukrov v strave. Tuky sa z jedálneho lístka príliš neškrtajú, keďže predstavujú zdroj kvalitných omega-3 mastných kyselín. Porcie jedál sú menšie, jedlo sa konzumuje pravidelne počas celého dňa. Diéta pozostáva z morských mastných rýb, morských plodov, orechov, olív, olivového oleja, ovocia a zeleniny. Stredomorská strava je ideálnym prostriedkom na chudnutie bez nežiaduceho jo-jo efektu.

Menej soli, viac zdravia pre srdce

Takzvaná DASH diéta slúži ľuďom, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom. Názov pochádza z angličtiny a v preklade predstavuje akési diétne opatrenia na zastavenie hypertenzie. Slúži tiež na udržiavanie alebo redukciu telesnej hmotnosti. Zameriava sa predovšetkým na jedenie celozrnných potravín, morských plodov, nízkotučných mliečnych výrobkov, orechov a semien rastlín. Z tohto stravovacieho programu sú vylúčené nasýtené mastné kyseliny, teda nezdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v bravčovom, hovädzom mäse, údeninách a mastných jedlách. Pozor si treba dávať aj na slané potraviny. K zdrojom bielkovín, ktoré sa odporúčajú v DASH diéte sú proteíny z rýb a chudého hydinového mäsa. Sacharidy sú obsiahnuté najmä v celozrnnom pečive, ryži, cestovinách a zemiakoch.

Skôr pre športovcov a pevné nervy

Populárnou sa stala aj ketogénna či bielkovinová diéta. Jej cieľom je dostať telo do stavu takzvanej ketózy, kedy začne používať namiesto glukózy ako hlavný zdroj energie práve ketóny. Tento stav sa neodporúča udržiavať dlhú dobu. Diéta je náročná na výdrž a pevnú vôľu. Často ju používajú najmä športovci v takzvaných rysovacích fázach, keď sa potrebujú dostať na nízku úroveň telesného tuku. Chudnutie za pomoci ketogénnej diéty by sme nemali používať, ak si chceme zachovať dlhodobo štíhlu postavu. Diéta je pestrá v množstve a zdrojoch bielkovín. Zaujímavo ju dotvárajú aj kvalitné rastlinné tuky napríklad z avokáda, semien rastlín a olejov. V diéte sa používa minimum sacharidov.

Staré známe: Mäso, zelenina a žiadne prílohy

Mäsožravá diéta je zvláštna forma stravovania založená na konzumácii živočíšnych produktov. S diétnymi odporúčaniami nemá veľa spoločného. Inšpiruje sa niektorými trikmi paleo diéty, pri ktorej sa do popredia dostáva stravovanie v duchu našich predkov. Základom tejto stravy teda nie je len pojedanie mäsa, ale aj prísna redukcia sacharidov. V praxi sa táto diéta používa u ľudí, ktorí sa snažia zbaviť veľkého množstva podkožného tuku a zároveň nechcú schudnúť svalovú hmotu. Proteíny z mäsa majú chrániť svaly. Stravovací program je zaujímavý najmä vtedy, ak sa dopĺňa pestrou škálou zeleniny. Vynechanie sacharidov zo stravy sa však nejaví ako úplne ideálne pri zhadzovaní hmotnosti. Po skončení takejto diéty a po prechode k tradičnému stravovaniu môže dochádzať k návratu do východiskovej hmotnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stravovanie #zdravé stravovanie #diétna strava

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...