Sladké maškrty nielen na leto - a plné ovocia

Letná sezóna nám prináša veľmi veľa zdravého ovocia, takže by sme ho mali jesť vo všetkých podobách. Najlepšia na prípravu rôznych maškŕt je dovolenková sezóna, pretože máme viac času ako pri bežných pracovných povinnostiach. Ideálne ovocie v lete na prípravu chutných dezertov sú napríklad jahody, maliny, ríbezle a čučoriedky, ktoré majú mnohí z nás aj vo svojich záhradkách a sú zdrojom vitamínov. Vieme si z nich pripraviť aj chutnú domácu zmrzlinu rôznych príchutí. Snažíme sa uspokojiť jazýčky aj tých najmaškrtnejších zákazníkov, a preto sme pripravili výber našich dezertov.

13.08.2020 15:00
varecha, cheesecake, čučoriedky, kubaský, Foto:
Čučoriedkový cheesecake s bielou čokoládou.
debata

Čučoriedkový cheesecake s bielou čokoládou

Na 4 porcie potrebujeme:

Na korpus: 220 g maslových sušienok, 50 g mäkkého masla Na plnku z bielej čokolády: 500 g mascarpone, 500 g bielej čokolády, 3 plátky želatíny Na čučoriedkovú plnku: 500 g mascarpone, 500 g čučoriedok, 1 PL citrónovej šťavy, 100 g práškového cukru, 3 plátky želatíny

Postup:

1. Na čučoriedkový cheesecake najprv rozmixujeme na jemno sušienky. Zmiešame ich s maslom, až kým sa nevytvorí mrvenička, a natlačíme ju na dno tortovej formy.

2. Na plnku z bielej čokolády si vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, necháme vychladnúť a premiešame s mascarpone. Želatínové plátky treba najskôr namočiť do studenej vody na cca 5 minút. Keď sú plátky mäkké, vezmeme ich do rúk a stlačíme ich, aby sme odstránili prebytočnú vodu. Potom je potrebné želatínu roztaviť v horúcej kvapaline. Vyhneme sa jej vareniu. Do čokoládovej zmesi pridáme takto pripravenú želatínu a premiešame.

3. Na plnku z čučoriedok: čučoriedky rozvaríme s cukrom a citrónovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme odstránili šupky, necháme vychladnúť, premiešame s mascarpone a pridáme pripravenú želatínu.

4. Na korpus zo sušienok rozprestrieme plnku z bielej čokolády necháme zatuhnúť a na takto zatuhnutú plnku pridáme plnku z čučoriedok, necháme zatuhnúť a môžeme servírovať.

Ríbezľová panacotta

Na 4 porcie potrebujeme:

1 liter sladkej smotany, 6 ks plátkovej želatíny, 6 PL krupicového cukru, 200 g ríbezlí , 6 PL krupicového cukru, 2 PL vody, 2 PL sladkej smotany

Postup:

1. Do hrnca vlejeme smotanu, pridáme cukor. Namiesto obyčajného môžeme dať aj vanilkový, prípadne 50/50. Vymiešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Medzitým si namočíme želatínu do trochy vody, asi na 3 minúty. Želatínu vložíme (bez vody) do smotany a stále miešame, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, ako každá želatína sa nesmie variť. Udržujeme asi na 80 stupňoch Celzia. Pridáme umyté osušené ríbezle.

2. Keď sa celkom rozpustí, vlejeme do formičiek.

3. Necháme prikryté v chladničke, aby to stuhlo – najmenej 6 hodín. Stuhnutú panna cottu vyklopíme a polejeme ovocnou, prípadne karamelovou omáčkou. Môžeme aj posypať lesným ovocím, jahodami, malinami atď.

Recepty pripravil šéfkuchár Marián Kubaský z hotela Modena a reštaurácie Maranello ristorante v meste Bratislava.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Minitortičky Pavlova na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #bobuľovité ovocie #recepty #dezerty #letné dezerty #drobné ovocie

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...