Páli ako čert: Aj chren, žerucha, reďkovka či zázvor dávajú tanieru pálivý rozmer

Keď hovoríme o pálivých kuchyniach, akoby sme v mysli cestovali do rôznych kútov Ázie, Mexika či aspoň do Maďarska. Ale každý národ má aspoň jedno obľúbené pikantné jedlo. Veď za ,čertovskú’ chuť vďačíme nielen desiatkam odrôd, tvarov a farieb štipľavých papričiek či korenia. Aj chren, žerucha, reďkovka, zázvor, galangal či wasabi... dávajú tanieru pálivý rozmer. Podporujú apetít a pomáhajú jedlo tráviť. Preto ich mám rád z oboch strán stola - ako kuchár aj ako hosť.

05.08.2020 14:30
stehienka v sezame so sladko-pikantným čatní,... Foto:
Stehienka v sezame so sladko-pikantným čatní.
debata

Stehienka v sezame so sladko-pikantným čatní

Na 4 porcie potrebujeme:

1,2 kg spodných kuracích stehien, 0,2 l oleja, 20 g soli, 50 g medu, 50 g sezamových semienok, 2 čerstvé mangá, 100 g hnedého cukru, 10 g badiánu, 50 g zázvoru, 10 g čili papričiek

Postup:

1. Spodné kuracie stehná umyjeme a nožom očistíme koniec kosti. Potrieme olejom, posolíme a dáme piecť na 30 minút na 170 °C. Po vybratí ich potrieme tenkou vrstvou medu a posypeme sezamovými semiačkami. Vložíme späť do rúry zhruba na 10 minút a pečieme dozlatista.

2. Čatní pripravíme tak, že na rozpálenej panvici orestujeme mango, ktoré sme očistili a nakrájali na drobné kocky. Pridáme hnedý cukor, badián, zázvor a čili papričky. Za stáleho miešania varíme sprudka asi 15 minút, kým celá zmes nezhustne.

3.Hotové čatní podávame k upečeným kuracím stehienkam.

Losos v pálivej rybacej polievke

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g lososa, 1 kg rybacích hláv, 200 g stopkového zeleru, 150 g cibule, 700 g mrkvy, 200 g cukety, 5 g bobkového listu, 2 g nového korenia, 15 g zázvoru, 0,1 l sójovej omáčky, 0,3 l kokosového mlieka, 3 g bird's eye čili papričky

Postup:

1. Do studenej vody v hrnci dáme rybacie hlavy, stopkový zeler, cibuľu, mrkvu, bobkový list a nové korenie. Privedieme k varu a pri miernom ohni varíme 20 až 30 minút.

2. Do scedeného vývaru pridáme zázvor, sójovú omáčku, kokosové mlieko, čili papričky a znova prevaríme. Na panvici orestujeme na kocky nakrájaného lososa. Mrkvu a cuketu narežeme na tenké a dlhé rezance. Do taniera vložíme kúsky orestovaného lososa, na rezance nakrájanú mrkvu, cuketu a zalejeme vriacou polievkou. Ozdobíme rôznymi druhmi byliniek.

Recepty pripravil Miroslav Spodniak, šéfkuchár a spolumajiteľ gastroprojektu Chef 2 GO by Miro vo Zvolene.

Video
Máte radi tatarák? A už ste skúšali aj bezmäsitý? Rozhodne si urobte tento cícerový. Patrí medzi zdravé a výživné varianty tohto úžasného jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #chren #reďkovka #pálivé jedlá #žerucha #pikantná chuť

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...