Stehienka v sezame so sladko-pikantným čatní
Na 4 porcie potrebujeme:
1,2 kg spodných kuracích stehien, 0,2 l oleja, 20 g soli, 50 g medu, 50 g sezamových semienok, 2 čerstvé mangá, 100 g hnedého cukru, 10 g badiánu, 50 g zázvoru, 10 g čili papričiek
Postup:
1. Spodné kuracie stehná umyjeme a nožom očistíme koniec kosti. Potrieme olejom, posolíme a dáme piecť na 30 minút na 170 °C. Po vybratí ich potrieme tenkou vrstvou medu a posypeme sezamovými semiačkami. Vložíme späť do rúry zhruba na 10 minút a pečieme dozlatista.
2. Čatní pripravíme tak, že na rozpálenej panvici orestujeme mango, ktoré sme očistili a nakrájali na drobné kocky. Pridáme hnedý cukor, badián, zázvor a čili papričky. Za stáleho miešania varíme sprudka asi 15 minút, kým celá zmes nezhustne.
3.Hotové čatní podávame k upečeným kuracím stehienkam.
Losos v pálivej rybacej polievke
Na 4 porcie potrebujeme:
600 g lososa, 1 kg rybacích hláv, 200 g stopkového zeleru, 150 g cibule, 700 g mrkvy, 200 g cukety, 5 g bobkového listu, 2 g nového korenia, 15 g zázvoru, 0,1 l sójovej omáčky, 0,3 l kokosového mlieka, 3 g bird's eye čili papričky
Postup:
1. Do studenej vody v hrnci dáme rybacie hlavy, stopkový zeler, cibuľu, mrkvu, bobkový list a nové korenie. Privedieme k varu a pri miernom ohni varíme 20 až 30 minút.
2. Do scedeného vývaru pridáme zázvor, sójovú omáčku, kokosové mlieko, čili papričky a znova prevaríme. Na panvici orestujeme na kocky nakrájaného lososa. Mrkvu a cuketu narežeme na tenké a dlhé rezance. Do taniera vložíme kúsky orestovaného lososa, na rezance nakrájanú mrkvu, cuketu a zalejeme vriacou polievkou. Ozdobíme rôznymi druhmi byliniek.
Recepty pripravil Miroslav Spodniak, šéfkuchár a spolumajiteľ gastroprojektu Chef 2 GO by Miro vo Zvolene.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pikantný cícerový „tataráčik“ na Varecha.sk