Trošku exotiky (trebárs) aj s výhľadom na Kriváň! Pripravte si 3 miešané drinky

Aj vám sa už cnie za letnou exotickou dovolenkou, no pre aktuálnu situáciu ste sa rozhodli radšej zotrvať na Slovensku? Tak si dovolenkovú atmosféru môžete navodiť aspoň cez jednotlivé zmysly.

08.08.2020 08:00
Negroni Foto:
Obľúbený drink Negroni sa dá pripraviť s džinom, ale tiež napríklad s rumom.
debata

Či už je reč o vôňach, ktoré vám pripomenú vzdialené krajiny, jedlách, ktoré vyvolávajú spomienku na vychýrené lokálne kuchyne alebo napríklad miešaných nápojoch, ktoré najlepšie chutili práve pri západe slnka na terase prímorskej reštaurácie. Jasné, na sto percent to nikdy nebude, ale niekedy stačí aj omnoho menej, aby ste sa cítili ako za hranicami všedných dní.

Leto je navyše ako stvorené na pochutnávanie si na miešaných nápojoch, či už s alkoholom alebo bez neho. A my vám prinášame tri recepty, ktoré vás aspoň v mysli (a chuťou) prenesú do iných končín.

CUBA LIBRE (Kuba)

Už názov našepkáva, že tento drink pochádza z prostredia exotickej Kuby. S jeho vznikom sa vraj spája rok 1900, kedy ním americkí vojaci oslavovali koniec kubánskej vojny za nezávislosť. A kým v minulosti symbolizoval slobodnú Kubu, za viac ako 100 rokov sa z neho stal svetoznámy a mimoriadne obľúbený drink. Príprava nie je vôbec náročná.

Potrebujete:

  • kubánsky rum, napr. Bacardi
  • Coca-Colu
  • limetku
  • kocky ľadu

Postup na prípravu: Do pohára ľubovoľnej veľkosti najskôr vložíme niekoľko kociek ľadu a kúsky limetky. Zmes zalejeme rumom a zvyšok pohára dolejeme kolou. Pomer rumu a nealkoholického nápoja si môžete zvoliť podľa seba, záleží len na tom, či chceme letný light drink, alebo klasiku v kubánskom štýle, ktorá obsahuje veľa rumu a kvapku nealka.

NEGRONI (Taliansko)

So vznikom talianskeho drinku Negroni sa spája rok 1919, kedy si florentský gróf Camillo Negroni nechal namiešať svoj obľúbený kokteil Americano, nie však s obvyklou sódou, ale s ginom. Chuť nového nápoja sa okamžite ujala a zanedlho podnietila aj vznik spoločnosti špecializovanej na jeho výrobu. Dôležitosť tohto drinku neskôr podčiarkla aj rola Jamesa Bonda, ktorý okrem vodky s ginom pil aj samotné Negroni.

Potrebujete:

  • kvalitný gin
  • vermut
  • Campari
  • čerstvú pomarančovú kôru
  • ľad alebo ľadovú drť

Postup na prípravu: Ideálne je pripraviť tento drink so šejkrom. Do vychladeného šejkra (nechajte ho pred prípravou v chladničke) nalejete v rovnakom pomere gin, sladký vermut a campari, pridajte ľadovú drť a dôkladne premiešajte. Servírujte do pohára naplneného kockami ľadu, ozdobte plátkom pomarančovej kôry.

SANGRIA (Španielsko)

Tento ovocný koktejl je typickým nápojom pre Apeninský poloostrov a popíja sa v Španielsku desaťročia. Jeho predchodcom bol nápoj s názvom hippocras, ktorí pripravovali už starovekí Rimania a Gréci a robili tak aj z praktických dôvodov, pomocou alkoholu totiž likvidovali baktérie vo vode, ktorá nebola inak pitná a spôsobovala problémy. Pri dnešnej sangrii ide o kombináciu sladkého červeného vína s kúskami ovocia ako je melón, broskyne, ananás, jablká či rozličné bobuľové ovocie. Do nápoja sa pridáva aj pomarančový džús, sýtená minerálka alebo sóda, v niektorých baroch v Španielsku je obľúbená aj „silnejšia“ verzia podporená pridaním brandy.

Potrebujete:

  • 1 fľaša červeného vína
  • 1 l sódy alebo sýtenej minerálnej vody
  • 5 až 7 lyžíc cukru (podľa chuti)
  • citrón
  • pomaranč
  • ovocie podľa chuti

Ovocie nakrájate na kúsky, platí to aj pre olúpaný pomaranč či citrón a vhodíte na dno krčaha, do ktorého ste už pridali ľad. Následne pridajte cukor a premiešajte dlhou lyžicou, aby sa cukor zmiešal v kombinácii s ovocnou šťavou a ľadom. Následne prilejte víno a opäť premiešajte, uložte do chladničky odležať na pár hodín. Pred servírovaním prilejte sódu a servírujte do pohárov naplnených ľadom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exotika #koktejl #miešaný drink

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...