Krémová horčicová omáčka
3 vaječné žĺtky dajte do misky, pridajte 5 čajových lyžičiek Dijonskej horčice. Pridajte šťavu z jedného citróna, 1 čajovú lyžičku morskej soli a štipku bieleho korenia. Ručným mixérom vymixujte do krémovej hmoty, následne v malých dávkach prilejte 300 ml neochuteného oleja.
Šunkovo-smotanová omáčka
Špargľa a šunka tvoria skvelú kombináciu, to je známa vec. Zvlášť zelenej špargli šunka pristane. Niet preto divu, že chuť šunkovo-smotanovej omáčky bude vášmu jedlu zo špargle lichotiť.
Na panvici roztopte 2 PL masla, následne pridajte na kúsky pokrájanú pancettu (100 g). Po piatich minútach podlejte vodou (50 ml) a priveďte k varu. Varte 2 minúty a opäť podlejte vodou (50 ml). Priveďte do varu a nechajte dusiť 2 minúty. Následne znížte teplotu a prilejte smotanu (250 ml).
Rýchla syrová omáčka
Do hrnca nalejeme smotanu na varenie (250 ml) a zahrejeme. Následne pridáme jeden tavený syr v črievku a chvíľu povaríme, než vznikne krémová konzistenia. Pridáme biele korenie a štipku soli. Ak nemá omáčka dostatočnú hustotu, môžeme prisypať strúhaný parmezán.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk