Slováci milujú bryndzu. Ako si na nej pochutnať v letnom čase grilovania?

Bryndza je najobľúbenejšou slovenskou potravinou pre takmer tri štvrtiny Slovákov. Ľudia ju majú radi pre jej jedinečnosť, výrazne odlišnú chuť (66 %) a zdravotné benefity (25 %).

21.07.2020 12:00
Furmanské halušky s "pŕhľavou", bryndza Foto: ,
Najčastejšie si bryndzu predstavujeme na haluškách, ale dá sa pripraviť rôzne.
debata

Podľa nedávneho prieskumu jedného z potravinových obchodných reťazcov, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1005 respondentov, prvú päťku typických slovenských výrobkov uzatvárajú spoločne na piatom mieste oštiepok, parenica a korbáčiky.

Žinčica obsadila v rebríčku tretie miesto a pivo druhú pozíciu. Ľudia podľa prieskumu naše tradičné syrové výrobky radi príležitostne kombinujú aj s rôznymi nápojmi. "Oštiepky, parenice alebo korbáčiky si najviac ľudia vychutnávajú s pivom, ktoré sa zároveň ocitlo v rebríčku na druhom mieste za bryndzou. Ovčí syr zas zvyknú zapíjať kyslomliečnymi výrobkami,“ povedal Michal Vyšinský z agentúry 2muse, ktorá prieskum realizovala.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že korbáčiky robia spoločnosť pri televízore polovici Slovákov (49 %) a bryndzu konzumujú bežne ako súčasť pravidelného stravovania viac ako tri štvrtiny (76 %) opýtaných.

V letnom období bryndza nestráca na popularite, ale treba s ňou narábať opatrne – konieckoncov, ako so všetkými mliečnymi výrobkami. Dbajte na dátum spotreby a pri nákupoch nenechávajte potraviny dlho v nákupnej taške v automobile, či napríklad na stole v kancelárii, ak ste si nákup urobili počas obedňajšej prestávky.

V letnom období je veľmi populárne aj grilovanie. Hoci väčšina Slovákov už otestovala na grile pripraviť oštiepok, skúsiť to môžete pokojne aj s bryndzou. Dá sa z nej urobiť skvelá plnka do zeleniny či húb na gril. Reč je napríklad o cukine, baklažáne alebo šampiňónoch.

Bryndzu môžete vymiešať s taveným syrom, prípadne maslom, pridajte pretlačený cesnak, môžete aj na drobno nasekanú cibuľku, bylinky (petržlenová vňať, pažítka, ale skúsiť môžete napríklad aj rozmarín). Ochuťte podľa potreby korením, čili či soľou (pri väčšine bryndzových výrobkov to však nie je nutné!).

Vymiešanou pastou (nátierkou) môžete plniť hlavičky väčších šampiňónov, či „lodičky“ z cukety alebo baklažánu. Najprv ich ogrilujte z jednej strany, následne naložte zmes a grilujte z druhej strany. Môžete posypať aj syrom, či už typicky slovenským, ale pokojne aj parmezánom.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slováci #jedlo #bryndza #grilovanie #oštiepok

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...