Zemiakové šupky v odpadkoch? Nie! Recept na ich zužitkovanie od zero waste kuchára

Ak sa zaujímate o to, ako využiť čo najviac zvyškov v kuchyni a plytvanie potravinami tak obmedziť na minimum, máme pre vás tip. Hoci si pýta trochu viac času, oplatí sa ho vyskúšať.

, 26.06.2020 11:00
zemiak, zemiaková šupka Foto:
Ako ešte využiť zemiakové šupky?
10
Zero waste kuchár Anton Meszároš
Zero waste kuchár Anton Meszároš. Autor: Pravda,nb

Chutný a vegánsky tip, pod ktorý sa podpísal zero waste kuchár Anton Meszároš. Ide o vegánske glaze pripravené zo zemiakových šupiek. „Z každej suroviny treba zužitkovať maximum a tak som prišiel na to, ako využiť v kuchyni pri varení zemiakové šupky. Tie sa síce varia 24 hodín, ale výsledok je neuveriteľný,“ opisuje Meszároš, ktorý je jedným z mála profesionálnych zero waste kuchárov u nás. V kuchyni využíva aj zdanlivo „nevyužiteľné“ veci, ktoré bežný človek nazve odpadom.

Ako sa glaze zo zemiakových šupiek pripravuje? Tu je postup:

  • 1. V rúre necháme piecť zemiakové šupky.
  • 2. Medzitým v hrnci orestujeme koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, pridáme pretlak.
  • 3. Keď spolu všetko zarestujeme, do hrnca pridáme zemiakové šupky. (Pozor! Šupky nemôžu byť pripálené, pretože glaze by následne malo horkú chuť.)
  • 4. Všetko v hrnci zalejeme vodou a necháme variť 24 hodín.
  • 5. Po 24 hodinách všetko scedíme a necháme na miernom ohni redukovať (pomaly odpariť vodu).
  • 6. Následne vznikne hustá omáčka – glaze.

Glaze zo zemiakových šupiek sa hodí do vegánskych jedál, omáčok či polievok. Ide o vegánsku obdobu mäsovej omáčky „demi glace“, čo je vývar z kostí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
10 debata chyba
Viac na túto tému: #zero waste #zemiakové šupky #recept

+ Nedajte si upravovať tvár, uškodilo by vám to viac ako by ste očakávali.
V práci sa vám stane pár nepríjemných...

+ Samota by vám mohla pomôcť, avšak potrebujete pochopenie od blízkych.
Mali by ste začať viac premýšľať nad...