Chutný a vegánsky tip, pod ktorý sa podpísal zero waste kuchár Anton Meszároš. Ide o vegánske glaze pripravené zo zemiakových šupiek. „Z každej suroviny treba zužitkovať maximum a tak som prišiel na to, ako využiť v kuchyni pri varení zemiakové šupky. Tie sa síce varia 24 hodín, ale výsledok je neuveriteľný,“ opisuje Meszároš, ktorý je jedným z mála profesionálnych zero waste kuchárov u nás. V kuchyni využíva aj zdanlivo „nevyužiteľné“ veci, ktoré bežný človek nazve odpadom.
Ako sa glaze zo zemiakových šupiek pripravuje? Tu je postup:
- 1. V rúre necháme piecť zemiakové šupky.
- 2. Medzitým v hrnci orestujeme koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, pridáme pretlak.
- 3. Keď spolu všetko zarestujeme, do hrnca pridáme zemiakové šupky. (Pozor! Šupky nemôžu byť pripálené, pretože glaze by následne malo horkú chuť.)
- 4. Všetko v hrnci zalejeme vodou a necháme variť 24 hodín.
- 5. Po 24 hodinách všetko scedíme a necháme na miernom ohni redukovať (pomaly odpariť vodu).
- 6. Následne vznikne hustá omáčka – glaze.
Glaze zo zemiakových šupiek sa hodí do vegánskych jedál, omáčok či polievok. Ide o vegánsku obdobu mäsovej omáčky „demi glace“, čo je vývar z kostí.