Grilované tofu s mrkvovo-orieškovým šalátom
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g bieleho tofu, 5 PL sójovej omáčky, 5 PL olivového oleja, 1 ČL mletej červenej papriky, 3 PL horčice, kari (podľa chuti), 2 – 3 ks mrkvy, šťava z polovice citróna, cukor (podľa potreby), 50 g kešu orieškov, 2 ks jarnej cibuľky, petržlenová vňať
Postup:
1. V miske zmiešame horčicu, sójovú omáčku, mletú červenú papriku a olej. Do tejto zmesi poukladáme rozkrájané tofu a necháme v chlade 2 hodiny.
2. Zo zvyšných prísad pripravíme šalát: mrkvu očistíme a škrabkou nakrájame na pásiky, pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme cukor a premiešame. Cibuľku a kešu oriešky nasekáme a pridáme do šalátu.
3. Tofu grilujeme pomaly približne 10 minút po oboch stranách, aby sa vytvorila kôrka. Pri servírovaní posypeme nasekanou vňaťkou.
Kofta kebab s krúpovo-reďkovkovým šalátom
Na 10 porcií potrebujeme:
1,2 kg mletého hovädzieho krku, 200 g mletého jahňacieho pleca, 200 g cibule, koriander, nasekaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, mletá červená paprika, prášok do pečiva, mleté nové korenie
Šalát: 200 g jačmenných krúpov, 50 g červenej cibule,30 g nasekanej petržlenovej vňate, 130 g sušených paradajok, 60 g červených reďkoviek, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Mäso zmiešame spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a všetkými prísadami tak, aby sa dobre spojili.
2. Mäso vytvarujeme do tvaru kebabu, napichneme na ihlu a grilujeme asi 10 minút.
3. Prebraté krúpy uvaríme v osolenej vode približne 30 minút, aby boli mäkké a necháme vychladnúť. Zmiešame s nakrájanou cibuľou, reďkovkou, sušeným paradajkami, petržlenovou vňaťou a dochutíme soľou a korením.
Recepty pripravil Ivan Štefula, executive chef Party Partners a Hostinca u Ondreja v Soblahove
[* video=„232e9eee-d830–4487–85e2-a2e1d9a3ea88“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Grilovacia sezóna sa pomaly ale isto blíži! Pochutnajte si so svojimi blízkymi na chutnom špíze s klobásou s medvedím cesnakom od Taurisu.* Vďaka vysokému podielu bravčového mäsa a nezameniteľnej chuti medvedieho cesnaku sa budú všetci zalizovať až za ušami. Ak chcete počas gril sezóny naozaj zažiariť, skúste aj ďalšie gril špeciality od Taurisu. Vyskúšať môžete špekáčiky, tenké klobásky, ktoré sú ideálne na hotdogy či ďalšie prémiové produkty s tradičnou chuťou a prémiovou kvalitou.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cigánska s domácimi žemľami na Varecha.sk