Lahôdky z grilu: Pod holým nebom dostávajú jedlá nový rozmer

Grilovanie patrí k najpríjemnejším kulinárskym činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či grilujete na uhlí, dreve, alebo dokonca s pomocou pohodlného plynu či elektriny.

15.06.2020 11:00
Kofta kebab s krúpovo-reďkovkovým šalátom,... Foto: ,
Kofta kebab s krúpovo-reďkovkovým šalátom.
debata

Grilované tofu s mrkvovo-orieškovým šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g bieleho tofu, 5 PL sójovej omáčky, 5 PL olivového oleja, 1 ČL mletej červenej papriky, 3 PL horčice, kari (podľa chuti), 2 – 3 ks mrkvy, šťava z polovice citróna, cukor (podľa potreby), 50 g kešu orieškov, 2 ks jarnej cibuľky, petržlenová vňať

Postup:

1. V miske zmiešame horčicu, sójovú omáčku, mletú červenú papriku a olej. Do tejto zmesi poukladáme rozkrájané tofu a necháme v chlade 2 hodiny.
2. Zo zvyšných prísad pripravíme šalát: mrkvu očistíme a škrabkou nakrájame na pásiky, pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme cukor a premiešame. Cibuľku a kešu oriešky nasekáme a pridáme do šalátu.
3. Tofu grilujeme pomaly približne 10 minút po oboch stranách, aby sa vytvorila kôrka. Pri servírovaní posypeme nasekanou vňaťkou.

Kofta kebab s krúpovo-reďkovkovým šalátom

Na 10 porcií potrebujeme:

1,2 kg mletého hovädzieho krku, 200 g mletého jahňacieho pleca, 200 g cibule, koriander, nasekaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, mletá červená paprika, prášok do pečiva, mleté nové korenie
Šalát: 200 g jačmenných krúpov, 50 g červenej cibule,30 g nasekanej petržlenovej vňate, 130 g sušených paradajok, 60 g červených reďkoviek, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. Mäso zmiešame spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a všetkými prísadami tak, aby sa dobre spojili.
2. Mäso vytvarujeme do tvaru kebabu, napichneme na ihlu a grilujeme asi 10 minút.
3. Prebraté krúpy uvaríme v osolenej vode približne 30 minút, aby boli mäkké a necháme vychladnúť. Zmiešame s nakrájanou cibuľou, reďkovkou, sušeným paradajkami, petržlenovou vňaťou a dochutíme soľou a korením.

Recepty pripravil Ivan Štefula, executive chef Party Partners a Hostinca u Ondreja v Soblahove

[* video=„232e9eee-d830–4487–85e2-a2e1d9a3ea88“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Grilovacia sezóna sa pomaly ale isto blíži! Pochutnajte si so svojimi blízkymi na chutnom špíze s klobásou s medvedím cesnakom od Taurisu.* Vďaka vysokému podielu bravčového mäsa a nezameniteľnej chuti medvedieho cesnaku sa budú všetci zalizovať až za ušami. Ak chcete počas gril sezóny naozaj zažiariť, skúste aj ďalšie gril špeciality od Taurisu. Vyskúšať môžete špekáčiky, tenké klobásky, ktoré sú ideálne na hotdogy či ďalšie prémiové produkty s tradičnou chuťou a prémiovou kvalitou.“ *]

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #grilovanie #šalát #tofu #kebab #kofta

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...