Pod sladký zúbok: Dezerty, ktoré potešia každého

S dezertami sa dá krásne „vyhrať“, pracovať s farbami, vôňami a tvarmi a napokon ich aj príťažlivo naaranžovať. Vyžadujú si precíznejšiu prácu ako príprava iných jedál, ale potešia každého. Veď len málo ľudí môže povedať, že nemajú žiaden sladký zúbok.

07.06.2020 12:00
Čokoládová pena s jahodami Foto: ,
Čokoládová pena s jahodami.
debata

Srdce s makom, medom a mandľami

Na 10 porcií potrebujeme:

Korpus: 250 g masla, 150 g kryštálového cukru,8 vajec, 250 g mandlí, 250 g maku,200 g medu, 120 ml pomarančovej šťavy
Krém: 400 g kyslej smotany, 250 g smotany na šľahanie, 55 g medu, 6 plátkov želatíny, 40 g vanilkového cukru, marhuľový džem na potretie korpusu
Kakaová poleva: 300 g vody, 300 g smotany na šľahanie, 480 g kryštálového cukru, 180 g kakaa, 12 g plátkovej želatíny

Postup:

1. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Žĺtky a cukor si vyšľaháme do peny, pridáme roztopené maslo, med, mak, rozmixované mandle a šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 oC asi 20 až 25 min. Necháme vychladnúť, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa korpus lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovicu. Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť korpusu vložíme do formy, pridáme pripravený krém a dáme na cca 30 min do chladničky stuhnúť, potom na krém položíme druhú časť korpusu, krém a pomocou špachte vyhladíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a opatrne vyberieme pripravenú tortu. Na záver prelievame kakaovou polevou a znovu necháme stuhnúť.
2. Krém: Necháme napučať vo vode želatínu. Vyšľaháme kyslú a šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec želatínu.
3. Kakaová poleva: Vodu, šľahačku a cukor prevaríme, cez sitko primiešame kakao a varíme ešte 1 min. Odstavíme a schladíme na teplotu 50 oC, pridáme želatínu. Necháme odstáť 24 hodín. Pred použitím ohrejeme polevu na 40 oC.

Čokoládová pena s jahodami

Na 10 porcií potrebujeme:

425 g mlieka, 100 g smotany na šľahanie, 20 g medu, 2 vaječné žĺtky, 35 g kryštálového cukru, 250 g 60 % čokolády, 50 g 33 % čokolády, 2 plynové bombičky

Postup:

V kastróle zmiešame mlieko, smotanu, med, cukor a vaječné žĺtky a všetko varíme pri teplote 85 oC za rýchleho miešania metličkou. Do odmerného pohára nalejeme vrstvu čokolády predtým rozpustenej v mikrovlnnej rúre a dobre metličkou vymiešame. Nalejeme do sifónovej fľaše, natlakujeme dvomi bombičkami a 30 min. necháme oddýchnuť v chladničke, potrasieme a dávkujeme prevzdušnenú penu do pohárov. Dozdobíme čerstvými jahodami a na povrch nastrúhame horkú čokoládu pomocou škrabky.

Cheesecake z bielej a horkej čokolády

Na 12 porcií potrebujeme:

Korpus: 300 g maslových keksov, 250 g masla, 450 g tvarohu, 170 g smotany na šľahanie, 200 g bielej čokolády, 3 vajcia, 32 g polohrubej múky, 130 g kryštálového cukru, 71 g masla, 150 g horkej čokolády
Krém na potretie: 200 g krémového syra Philadelphia, 100 g smotany na šľahanie , 50 g vanilkového cukru
Smotanový likér: 2 plechovky kondenzovaného mlieka Salko, 0,5 l rumu, 0,5 l mlieka, 1 vrecúško mandľového alebo karamelového pudingu

Postup:

1. Keksy a rozpustené maslo spolu vymiešame a hmotu vložíme do formy. Z dvoch vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na sneh, ktorý nakoniec vmiešame do zmesi. Celé vajce a zostávajúce žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme tvaroh, smotanu na šľahanie, rozpustenú bielu čokoládu, maslo a múku a všetko poriadne vyšľaháme. Nakoniec pridáme rozdrvenú horkú čokoládu, bielky, zmes nalejeme na korpus a pečieme pri teplote 110 stupňov asi 42 min. Pod korpus dáme ďalší plech s vodou, aby sa cheseecake piekol na pare. Necháme jeden deň odstáť vo forme. Potom natrieme krémom vyšľahaným z Philadelphie, zo smotany a z cukru.
2. Likér: Neotvorené plechovky Salka vložíme do kastrólu s vodou tak, aby boli úplne ponorené. Varíme dve hodiny a necháme vychladnúť.
3. Podľa návodu na obale uvaríme puding, počas chladnutia občas zamiešame, aby sa nevytvorila kožka. Obsah plechoviek dáme do mixéra, pridáme puding a šľaháme, pričom postupne prilievame rum. Necháme schladiť.

Recepty pripravil Jaromír Štefanovič, šéfkuchár

Video
Verili by ste, že aj puding môže chrumkať? Tento chrumká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #dezerty #mak #cheesecake #čokoládová pena

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...