Európa na stole: Kus dobrodružstva do kuchyne

04.06.2020 19:00
Čiernohorský rezeň, černohor,
Čiernohorský bravčový rezeň. Autor: ,

Španielska paella, anglický pastiersky koláč, ukrajinský boršč, cyperská baklava, švédske mäsové guľôčky, belgické vafle, slovenské halušky... Každý národ je hrdý aspoň na pár špecialít, čo získali slávu v spoločnej európskej kuchyni. Takéto varenie vnesie do kuchyne aj kus dobrodružného, cestovateľského ducha.

Francúzsko: Palacinky „crepes Suzette“

Na 4 porcie potrebujeme:

Cesto: 250 ml mlieka, 125 g hladkej múky, 2 vajcia, 2 PL Grand Marnier, štipka soli
Poleva: 250 ml pomarančovej šťavy, 70 ml brandy, 30 g masla, 70 g kryštálového cukru, 1 vanilkový struk, štipku pomarančovej kôry

Postup:

1. Suroviny na cesto vymiešame v mise metličkou, necháme odstáť 15 minút v chladničke. Po odstátí napečieme palacinky.
2. Na polevu si z cukru urobíme karamel. Keď ho máme hotový, podlejeme ho pomarančovou šťavou, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, maslo a semiačka z vanilkového struku.
3. Všetko spolu chvíľu povaríme, do panvičky vložíme palacinky zložené na šatôčky.
4. Podávať môžeme s čerstvým ovocím a domácou šľahačkou.

Taliansko: Zeleninové lazane

Na 4 porcie potrebujeme:

balík sušených lazaní, 2 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1 cuketu, 2 paradajky, 200 g stopkového zeleru, 200 g sušených paradajok, 200 g nastrúhanej mozzarelly, 150 ml mlieka, 150 ml smotany 20 %, 2 PL hladkej múky, olivový olej, soľ, čierne mleté korenie, oregano, muškátový orech

Postup:

1. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kolieska. Zeleninu orestujeme na rozpálenom oleji, pridáme nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka. Na konci pridáme cuketu nakrájanú na kocky a zamiešame.
2. Olejom vymastíme zapekaciu misu na ktorú poukladáme plátky lazaní, zeleninovú zmes a nakrájané sušené paradajky. Posypeme nastrúhanou mozzarellou. Takto vrstvíme 2 cm od vrchu misy.
3. Nakoniec si pripravíme bešamel. Na rozpálenom oleji orestujeme múku, pridáme mlieko a smotanu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
4. Miešame do optimálnej hustoty a vylejeme na pripravené lazane. Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme na 180 °C približne 30 minút.
5. Môžeme podávať s listovým šalátom ochuteným citrónom a olivovým olejom.

Nemecko: Hrbatá krkovička

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g krkovičky, 50 g slaniny, 100 ml mlieka, 1 vajce, 1 rožok, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, majorán, olej

Postup:

1. Mäso nakrájame na štyri 150 g kusy, z každej strany ich osolíme a okoreníme. Na rozpálenom oleji každý kus orestujeme z oboch strán a dáme bokom.
2. Na panvičku dáme na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu, restujeme ich do zlata.
3. Na plnku si nakrájame rožok, pridáme mlieko, vajíčko. Dochutíme soľou, korením, majoránom a pridáme pretlačený cesnak. K tomu pridáme zmes slaniny a cibule z panvičky. Spolu to premiešame.
4. Plátky mäsa uložíme na plech. Na každý kus dáme pripravenú plnku.
5. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C približne 20 minút, aby bola plnka upečená dozlatista.
6. Podávame s varenými zemiakmi a omáčkou demi glace.

Slovensko: Čiernohorský rezeň

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g bravčového karé, soľ, korenie, olej na vyprážanie
Cestíčko: 3 väčšie zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, 3 PL hladkej múky, soľ, korenie, majorán, rasca

Postup:

1. Mäso nakrájame na štyri 150 g rezne. Zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme z každej strany.
2. Cestíčko si pripravíme z nastrúhaných zemiakov, vajíčka, pretlačeného cesnaku, majoránu, rasce, soli, korenia a hladkej múky.
3. Na panvičke rozpálime olej na vyprážanie a skúsime spraviť jednu placku, či máme správnu hustotu, a ak treba, pridáme ešte múku.
4. Rezne obalíme v hladkej múke a obalíme ich v pripravenom cestíčku, aby bolo mäso primerane obalené.
5. Vložíme ich do rozpáleného oleja na panvičku a z každej strany vyprážame dozlatista.
6. Vhodnou prílohou sú varené zemiačiky s vňatkou a kapustový šalát.
Jedno z najobľúbenejších slovenských jedál vymyslel majster Ondrej Antovszký, dlhoročný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Recepty pripravil Michal Šalamún, hlavný kuchár reštaurácie Laverna v Ružomberku

Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#rezeň #recept #národné kuchyne #lazane #krkovička #crepes
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku