Ešte ste nepočuli o stredomorskej kapustnici? Môžete si ju pripraviť podľa receptu, tu je:
Foto: NATURHOUSE
Potrebujeme:
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 žltú a 1 červenú papriku
- 2–4 PL oleja
- 250 g mrkvy
- 3 stonky stonkového zeleru
- 250 g zelených fazuliek
- 500 g kapusty
- 2 chilli papričky
- po 1 vetvičke bazalky, tymianu a šalvie
- 4 paradajky
- 75 g vykôstkovaných čiernych olív
- 2 lyžice balzamika
- soľ
Suroviny na pastu:
- 200 g čiernych vykôstkovaných olív
- 50 g konzervovaných kapár
- 2 vetvičky tymianu
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 lyžica olivového oleja
Ako na to?
- Cibuľu nakrájajte na osminky a spoločne s neošúpanými strúčikmi cesnaku ich sprudka opražte na oleji.
- Postupne pridajte nadrobno nakrájané papriky, mrkvu, zeler, zelené fazuľky. Každú surovinu vždy sprudka opražte cca 1 minútu, nakoniec pridajte nadrobno nakrájanú kapustu, okoreňte rozdrvenými chilli papričkami, zalejte 1 litrom vody a nechajte prejsť varom.
- Pridajte bylinky a polievku nechajte pod pokrievkou variť 5 minút, a to na veľmi miernom ohni. Potom odstráňte cesnak a bylinky, pridajte sparené, olúpané a nakrájané paradajky a vykôstkované olivy. Osoľte, dochuťte octom a nechajte 5 minút stáť.
- Medzitým pripravte olivovú pastu: olivy, kapary, tymian a citrónovú kôru rozmixujte a vymiešajte dohladka s olivovým olejom a hmotu osoľte a okoreňte. Lyžičku olivovej pasty potom pridajte do každej porcie polievky na tanieri.
Chuť dovolenky si pripomeňte aj gréckym šalátom – podľa receptu TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci Grécky šalát na Varecha.sk