Štyri nápady na dobroty na ihle

Mäso na ihle môžeme pripravovať na panvici, v rúre aj grilovať. Ponúkame vám niekoľko receptov.

18.04.2020 12:00
Jahňací kebab v pita chlebe Foto:
Jahňací kebab v pita chlebe.
debata

Jahňací kebab v pita chlebe

Potrebujeme:

700 g jahňacích filiet, 200 g bieleho jogurtu, 4 chleby pita, 2 PL olivového oleja, 2 kl mletej rasce, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 kl kajenského korenia, 1/2 uhorky, 1 ľadový šalát, 4 zväzky mäty, 4 paradajky, 1 červená cibuľa, mleté čierne korenie, soľ

Postup:

1. Na vysokú teplotu predhrejeme gril. Olej dáme do misky, pridáme olúpané a prelisované strúčiky cesnaku a všetky koreniny. Nakrájame mäso na 2,5 cm kúsky a premiešame ich v oleji. Napichneme ich na grilovacie ihly a odložíme.
2. Listy šalátu umyjeme, osušíme a potrháme, dáme do misky. Takisto umyjeme aj mätu, paradajky a uhorku. Lístky mäty tiež potrháme, ale niekoľko necháme v celku na ozdobenie. Nakrájame uhorky a paradajky, ošúpeme cibuľu a nakrájame. Všetko pridáme k šalátu.
3. Pripravené mäso na ihlách osolíme, dáme na mriežku grilovacieho pekáča a grilujeme 4–6 minút. Najmenej raz obrátime.
4. Troškou vody zriedime jogurt a podľa chuti ho osolíme a okoreníme. Kebaby vytiahneme z grilu a dáme bokom, na gril potom dáme na chvíľku chleby pita a len čo sa nafúknu obrátime ich. Prekrojíme chleby, obe polovice roztvoríme, naplníme šalátom, mäsom, ktoré stiahneme z ihiel, a zalejeme omáčkou, ozdobíme a servírujeme.

Kuracie prsia na ihle

Potrebujeme:

600 g kuracích pŕs, zelenina (napr. šampiňóny, paprika, cibuľa, cesnak, čili papriky atď.), mleté čierne korenie, oregano, soľ, olej

Postup:

1. Kuracie prsia nakrájame na pásiky. Osolíme a okoreníme. Nakrájame zeleninu na drobnejšie časti – kolieska alebo kocky.
2. Na ihly alebo špajdle (tie predtým namočíme do vody) napichujeme striedavo mäso so zeleninou. Ihly by mali byť menšie ako panvica, v ktorej ich chceme opekať.
3. Nakoniec ihly s mäsom a so zeleninou opečieme na panvici na oleji. Podávame so zemiakovou kašou, hranolčekmi či ryžou a so zeleninovým šalátom.

Bravčový ražník

Potrebujeme:

400–600 g bravčového mäsa zo stehna, 3 cibule, 100–150 g slaniny, 2 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 60 g masti, soľ

Postup:

1. Mäso a slaninu pokrájame na rovnako veľké plátky a mäso trocha naklepeme. Cibuľu pokrájame na kolieska. Mäsové plátky potrieme cesnakom vymiešaným so soľou, s mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou.
2. Na kovové ihly napichávame striedavo mäso, slaninu a cibuľu. Pripravené ihly prudko opečieme na rozpálenej masti za stáleho obracania, pričom povrch občas potrieme masťou.
3. Podávame so zemiakovými hranolčekmi, s toastami alebo chlebom a s horčicou, kečupom a podobne.

Hovädzia ihla

Potrebujeme:

800 g hovädzej sviečkovice, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 klinček, 1 kl rasce, 1 kl korenia karí, soľ, strúčik cesnaku, 12 zrniek celého korenia, 1 PL olivového oleja
Omáčka: 750 g paradajok, 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, šťava z 1 citróna, soľ, korenie

Postup:

1. Mäso a papriku nakrájame a striedavo napichujeme na ihly. Cesnak rozotrieme so soľou, pridáme rozdrvenú rascu a klinček. Prilejeme olej a dochutíme karí. Vznikne zmes, ktorou potierame mäso. Mäso grilujeme pri vysokej teplote.
2. Omáčka: Cibuľu nakrájame, paradajky sparíme a olúpeme. Cibuľu, paradajky, cesnak a citrónovú kôru vložíme do mixéra. Napokon pridáme olej a mixujeme, kým nevznikne pyré. Ochutíme a krátko povaríme. Omáčkou prelejeme grilované mäso a podávame.

Video
Pozrite si ako robí pljeskavicu Monja Prole, kouč a mentor pre rodinné podniky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #hovädzina #jahňacina #kebab #mäso na ihle

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...