Päť nápadov na veľkonočné pečivo

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať sladké pečivo. Ponúkame vám niekoľko receptov.

12.04.2020 11:00
Veľkonočný veniec Foto:
Veľkonočný veniec.
debata

Veterníky s tvarohom

Potrebujeme:

1 balíček lístkového cesta, 500 g tvarohu, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 50 g hrozienok, 1 kl nastrúhanej citrónovej kôry, kandizované ovocie, práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, s práškovým a vanilkovým cukrom. Primiešame hrozienka a citrónovú kôru.
2. Lístkové cesto na tenko rozvaľkáme a nakrájame na štvorce s hranou asi 15 cm. Cesto od rohov do stredu do jednej tretiny nakrojíme. Doprostred dáme lyžicu tvarohu, rohy potrieme bielkom, prehneme do stredu, pevne pritlačíme a do stredu vtlačíme kúsok kandizovaného ovocia.
3. Veterníky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenieText linky, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do zlata. Upečené posypeme práškovým cukrom.

Veľkonočné judáše

Potrebujeme:

400–500 g polohrubej múky, asi 200 ml mlieka, 40 g droždia, 1 žĺtok, 1 vajce na potretie, štipka soli, 4 PL cukru, 2 PL oleja, 2 PL zohriateho masla, hrsť opláchnutých a osušených hrozienok (nemusia byť), tuk na vymastenie plechu, múka na pracovnú dosku

Postup:

1. Časť vlažného mlieka rozmiešame s lyžicou cukru, droždím a trochou múky a necháme vzísť kvások. Olej s vlažným maslom, žĺtok, zvyšok mlieka, cukor, múku a soľ pridáme ku kvásku a vypracujeme hladké tuhšie cesto (ak chceme dať hrozienka, obalíme ich v troške múky a zapracujeme do cesta). Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme asi hodinu kysnúť.
2. Cesto znovu prepracujeme, dáme ešte na pol hodiny nakysnúť a na pomúčenej doske tvarujeme judáše (špirálky alebo ováliky, dajú sa tvarovať aj rôzne jarné zvieratká). Naukladáme ich na vymastený plech a necháme asi 20 minút nakysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme do zlata.

Veľkonočný veniec

Potrebujeme:

150 g masla, 100 g cukru, 4 žĺtky, 350 g polohrubej múky, 100 ml mlieka, soľ, štipka mletej vanilky, 1 kl citrónovej kôry, 50 g horkej čokolády, 1 PL mletej škorice, 50 g hrozienok, 100 g olúpaných mandlí

Postup:

1. Do vlažného mlieka dáme lyžicu múky, cukru, rozdrobené droždie, zamiešame a necháme vzísť kvások. Vymiešame 60 g zmäknutého masla so žĺtkami a cukrom. Pridáme citrónovú kôru, soľ, vanilku, kvások a po častiach zapracujeme múku, až vznikne vláčne, nie príliš tuhé cesto. Zakryté utierkou ho necháme hodinu kysnúť.
2. Potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 1 cm hrubý, polovicu pokryjeme tenkými plátkami schladeného masla, plát cesta na trikrát prehneme a necháme v chlade 20–30 minút. Postup – rozvaľkanie, skladanie a vychladenie – ešte trikrát opakujeme. Nakoniec cesto rozvaľkáme na pruh asi 25 cm široký a 60 cm dlhý, po dĺžke ho prekrojíme na dva pruhy, okraje potrieme rozšľahaným bielkom, do stredu každého pruhu naukladáme kocky čokolády, polovicu nasekaných mandlí, hrozienka a posypeme škoricou.
3. Z pruhov urobíme valčeky, položíme ich na papier na pečenie, zapletieme do dvojramenného vrkoča, stočíme do venca a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Potom potrieme veniec bielkami, posypeme zvyšnými mandľami, vložíme do predhriatej rúry a zvoľna pečieme asi 30 minút.

Šibačkové mafinky

Potrebujeme:

240 g polohrubej múky, 1 kl prášku do pečiva, 4 vajcia, 2 PL rumu, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kl citrónovej kôry, 80 g hrozienok, biela čokoládová poleva, marcipánové vajíčka

Postup:

1. Maslo, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a rum vyšľaháme do peny. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, citrónovú kôru, sneh z bielkov a hrozienka.
2. Do mafinovej formy vložíme papierové košíčky, naplníme ich cestom, dáme do predhriatej rúry a pozvoľna upečieme.
3. Vychladnuté mafinky polejeme rozohriatou polevou a ozdobíme farebnými vajíčkami.

Baranček s čokoládou, mandľami a brusnicami

Potrebujeme:

3 vajcia, 100 g masla, 180 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 kl citrónovej kôry, 220 g polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 100 ml mlieka, 30 g čokolády, 30 g mandlí, 30 g sušených brusníc, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy

Postup:

1. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami a obidvoma cukrami do peny. Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme jemne nasekané mandle, brusnice, čokoládu a citrónovú kôru. Všetko dôkladne premiešame so žĺtkovou penou. Múku striedavo s mliekom pridávame do zmesi. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
2. Cestom naplníme vymastenú a vysypanú formu na barančeka, vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 až 80 minút. Po upečení necháme vo forme ešte sedem minút, potom ju opatrne uvoľníme z jednej aj z druhej strany, jednu polovicu snímeme a necháme čiastočne vyhladnúť. Potom barančeka opatrne vyklopíme, pocukríme a ozdobíme mašličkou.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Škoricový kringel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pečivo #Veľká noc #mafiny #baranček #veterníky #judáše

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....