Hovädzie po burgundsky
6 porcií, 5 hodín
Potrebujeme:
200 g anglickej slaniny, trochu olivového oleja, 1,4 kg hovädzieho mäsa, 1 kl soli, 1/2 kl mletého čierneho korenia, 3 PL múky, 720 ml červeného vína, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 500 ml hovädzieho vývaru, 1 PL paradajkového pretlaku, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 kl tymianu, 1 bobkový list, 24 malých cibuliek, 500 g šampiňónov
Postup:
1. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a varíme ju 10 minút. Medzitým nakrájame mäso na 5 cm kocky a poriadne ho osušíme. Slaninu zlejeme a tiež osušíme.
2. V rozpálenom hrnci s olejom opečieme slaninu a odložíme ju nabok. Vo výpeku opražíme mäso, ale len tak, aby sa zatiahlo. Mäso tiež vyberieme a dáme nabok. Do výpeku opäť hodíme na kolieska nakrájanú mrkvu a cibuľu. Zmes orestujeme, pridáme mäso, slaninu, soľ, korenie a múku. Zmes premiešame a restujeme v hrnci. Prilejeme víno, vývar, paradajkový pretlak, pridáme prelisovaný cesnak, tymian, bobkový list a na miernom ohni varíme asi tri hodiny.
3. Na rozpálenom masle s troškou oleja opečieme malé cibuľky do zlatista. Zalejeme ich vývarom tak, aby boli takmer celé ponorené, a varíme 25 minút. Keď sú mäkké, odložíme ich nabok. Huby očistíme, nakrájame na plátky a opečieme v panvici na troške oleja. Takisto ich odložíme nabok. Priebežne mäso kontrolujeme, ak je potrebné, pridáme vývar alebo vodu. Keď je mäso mäkké, vyberieme bobkový list, pridáme cibuľu a huby. Ak je potrebné, dochutíme soľou, korením a môžeme podávať.
Dusené bravčové kocky
4–6 porcií, 60 minút
Potrebujeme:
800 g bravčových kociek na guláš, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 1 PL hladkej múky, rastlinný olej, 1 cibuľa, drvená rasca, 400 g mrkvy, 300 ml mrkvovej šťavy, 500–700 ml bravčového vývaru, 100 g masla, jarná cibuľka
Postup:
1. Umyté a osušené bravčové kocky ochutíme soľou, korením a poprášime hladkou múkou. Opečieme ich do zlatohneda na panvici s rozpáleným olejom.
2. Medzitým pripravíme základ. Do hrnca s rozpáleným olejom pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rascu a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky. Chvíľu spolu restujeme a potom podlejeme mrkvovou šťavou. Keď je mäso orestované, stiahneme ho z ohňa, podlejeme trochou vývaru a preložíme do hrnca k základu. Prilejeme ešte trochu vývaru, aby bolo mäso ponorené. Dusíme pod pokrievkou približne 45 minút domäkka.
3. Chvíľu pred dokončením primiešame maslo, čím sa omáčka zjemní a zahustí. Asi tretinu zelenej časti lahôdkovej cibuľky nasekáme a pridáme k mäsu. Zvyšnú cibuľku orestujeme vcelku na panvici s olejom, osolíme a okoreníme.
Kohút na víne
4 porcie, 2 hodiny
Potrebujeme:
1 mladý kohút alebo kurča, 80 g masla, 80 g údenej slaniny, 125 g šampiňónov, 150 g cibule, trochu tymianu, červené víno, malý pohár koňaku, 1 kl múky, soľ
Postup:
1. Polovicu masla rozpustíme, pridáme slaninu pokrájanú na malé kocky a speníme s pokrájanou cibuľkou.
2. Pridáme kúsky kohúta, opražíme zo všetkých strán, posolíme, okoreníme, pridáme tymian, očistené a rozkrájané šampiňóny.
3. Všetko zalejeme červeným vínom a bez pokrievky dusíme. Keď sa víno sčasti odparilo, poprášime mäso múkou, pridáme zvyšok masla a dodusíme. Tesne pred dohotovením zalejeme koňakom.
Dusený králik s rozmarínom a bielym vínom
4 porcie, 60 minút
Potrebujeme:
1 celý králik, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka na posypanie, olivový olej, 10 strúčikov cesnaku, 4 vetvičky čerstvého rozmarínu, 200 ml suchého bieleho vína, 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru, 4 PL masla, 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup
1. Králika opláchneme, dôkladne osušíme a očistíme od nečistôt. Ostrým nožom ho rozporciujeme na menšie kusy, osolíme a okoreníme. Kúsky králika obalíme zo všetkých strán v hladkej múke a sprudka opečieme do zlatohneda v rozpálenom hrnci na väčšom množstve olivového oleja.
2. Po chvíli opekania pridáme do hrnca šesť roztlačených strúčikov cesnaku a lístky zo štyroch vetvičiek rozmarínu. Opečené kúsky králika podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa alkohol odparí. Potom pridáme vývar tak, aby bol králik zaliaty do 2/3.
3. Dusíme asi 40 minút pod pokrievkou na miernom ohni, kým králik nie je mäkký. Na záver omáčku zjemníme dvomi lyžicami masla, ktoré necháme rozpustiť, a pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Králik s gaštanmi podľa Nory Beňačkovej na Varecha.sk