Milujete cícer, ale nadúva vás? Skúste tento trik!

Konzumácia fazule, šošovice a hrášku je často sprevádzaná nadúvaním. Existuje však trik, ako sa znova spriateliť s cícerom.

05.02.2020 13:00
cícer Foto:
Ak namočíte cícer na hodinu do teplej vody a túto vodu potom vylejete, strukovinu ľahšie strávite.
debata

Cícer možno nájsť takmer v každom šaláte. Okrem toho si z neho radi vyrábame chrumkavý falafel a krémový hummus. Pečený poslúži ako zdravá maškrta k televízoru a túto strukovinu môžeme dokonca pripraviť aj nasladko – pretože chutí aj v sušienkach či koláčoch. Nehovoriac o tom, že cícer je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a je zdravý. Kde je háčik? Je tu problém s nadúvaním. Pri trávení cícera sa tvoria v čreve plyny. To zas vedie ku kŕčom, kolikám a nadúvaniu s odporným zápachom.

Prečo spôsobujú strukoviny nadúvanie?

Zodpovedné sú za to určité sacharidy, chýbajú nám enzýmy, ktoré by ich rozložili. Vy sa však nechcete strukovín vzdať? Najskôr vám odporúčame ich uvariť. A to aj v prípade, že ich už kúpite predvarené v konzerve.

Vyhnite sa nadúvaniu – s týmito tipmi

Ak namočíte cícer na hodinu do teplej vody a túto vodu následne vylejete, strukovinu strávite ľahšie. Korenie ako rasca, fenikel a zázvor nielen ochutia vaše jedlo, ale tiež pôsobia proti nadúvaniu. Zvlášť v prípade cícera existuje ešte jeden úžasný trik, cícer musíte ošúpať. Znie to síce neuveriteľne náročne, existuje však trik, s ktorým to zvládnete hravo. Predvarený cícer z konzervy preceďte a dajte do misky s vodou. Vezmite hrsť cícera a pošúchajte v dlaniach, tenká šupka sa oddelí. Proces podľa potreby opakujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kolika #bielkoviny #kŕče #strukoviny #nadúvanie #cícer

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...