Cícer možno nájsť takmer v každom šaláte. Okrem toho si z neho radi vyrábame chrumkavý falafel a krémový hummus. Pečený poslúži ako zdravá maškrta k televízoru a túto strukovinu môžeme dokonca pripraviť aj nasladko – pretože chutí aj v sušienkach či koláčoch. Nehovoriac o tom, že cícer je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a je zdravý. Kde je háčik? Je tu problém s nadúvaním. Pri trávení cícera sa tvoria v čreve plyny. To zas vedie ku kŕčom, kolikám a nadúvaniu s odporným zápachom.
Prečo spôsobujú strukoviny nadúvanie?
Zodpovedné sú za to určité sacharidy, chýbajú nám enzýmy, ktoré by ich rozložili. Vy sa však nechcete strukovín vzdať? Najskôr vám odporúčame ich uvariť. A to aj v prípade, že ich už kúpite predvarené v konzerve.
Vyhnite sa nadúvaniu – s týmito tipmi
Ak namočíte cícer na hodinu do teplej vody a túto vodu následne vylejete, strukovinu strávite ľahšie. Korenie ako rasca, fenikel a zázvor nielen ochutia vaše jedlo, ale tiež pôsobia proti nadúvaniu. Zvlášť v prípade cícera existuje ešte jeden úžasný trik, cícer musíte ošúpať. Znie to síce neuveriteľne náročne, existuje však trik, s ktorým to zvládnete hravo. Predvarený cícer z konzervy preceďte a dajte do misky s vodou. Vezmite hrsť cícera a pošúchajte v dlaniach, tenká šupka sa oddelí. Proces podľa potreby opakujte.