Pozvánka na zakáľačku: Jednoduché jedlá osviežené nápadmi

19.01.2020 12:00
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna, zabíjačka
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna. Autor: ,

Keby sme siahli do zlatého pokladu slovenskej gastronómie, nuž hneď skraja natrafíme na zakáľačky, zabíjačky, karminy... Nie sú totiž len o jedle, ale aj o spoločenskej udalosti.

O osobitej družnej atmosfére, ktorá panuje vždy, keď sa stretne široká rodina, susedia, priatelia. V takejto hostine najlepšie vyniknú jednoduché jedlá, samozrejme, osviežené novými nápadmi a zaujímavými detailmi.

Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna

Na 8 porcií potrebujeme:
1 kg bravčového stehna, 2 g rasce, 2 g celého čierneho korenia, 2 g celého nového korenia, 2 g celého bieleho korenia, 10 g cesnaku, 1 l prevarenej vody, 100 g soli
Postup:
1. Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý tretí deň mäso obraciame v náleve.
2. Nasolené mäso opláchneme teplou vodou a zavesíme do udiarne (ak nemáme udiareň, nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.
3. Šoudru nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať so šľahačkou dochutenou chrenom a s pečivom. Šoudra je slanšia, chuťovo ju dobre dopĺňa sladká šiška.

Pečeň v bylinkovej kôrke

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g bravčovej pečene, olej alebo bravčová masť, 2 vajcia, strúhanka, hladká múka, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, bylinky – petržlenová vňať, tymian, rozmarín
Postup:
1. Pečeň namočíme pred spracovaním do mlieka, ktoré vytiahne horkosť a zjemní chuť, nikdy ju nesolíme vopred, ale až tesne pred vyprážaním.
2. Bylinková krusta: Najprv odoberieme trochu strúhanky, pridáme k nej nasekané bylinky, trochu osolíme a všetko spolu pomocou robota poriadne rozmixujeme najemno, bylinky sa spoja so strúhankou, vznikne pekná zelená zmes.
3. Pečeň umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne – okraje narežeme. Veľmi mierne ich osolíme, obalíme múkou, vajcom rozšľahaným so soľou a s mliekom, strúhankou a v horúcej masti vyprážame približne 5 minút. Vyberieme ich z oleja (alebo z masti) na kuchynské utierky, aby neboli mastné. Potom ich obalíme v bylinkovej zmesi. Ako príloha sa hodí batatové pyré.

Recepty pripravil Róbert Hudák, executive chef spoločnosti Primestar Hotels

Primáš Cigánskych Diablov Štefan “Picúr” Banyák, skvelý husľový virtuóz, navaril pre TV Varecha. A ukázal aj rodinu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zakáľačka #zabíjačka #šoudra #recept #pečeň #bravčové mäso
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku