Pozvánka na zakáľačku: Jednoduché jedlá osviežené nápadmi

Keby sme siahli do zlatého pokladu slovenskej gastronómie, nuž hneď skraja natrafíme na zakáľačky, zabíjačky, karminy... Nie sú totiž len o jedle, ale aj o spoločenskej udalosti.

19.01.2020 12:00
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna, zabíjačka Foto: ,
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna.
debata

O osobitej družnej atmosfére, ktorá panuje vždy, keď sa stretne široká rodina, susedia, priatelia. V takejto hostine najlepšie vyniknú jednoduché jedlá, samozrejme, osviežené novými nápadmi a zaujímavými detailmi.

Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna

Na 8 porcií potrebujeme:
1 kg bravčového stehna, 2 g rasce, 2 g celého čierneho korenia, 2 g celého nového korenia, 2 g celého bieleho korenia, 10 g cesnaku, 1 l prevarenej vody, 100 g soli
Postup:
1. Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý tretí deň mäso obraciame v náleve.
2. Nasolené mäso opláchneme teplou vodou a zavesíme do udiarne (ak nemáme udiareň, nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.
3. Šoudru nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať so šľahačkou dochutenou chrenom a s pečivom. Šoudra je slanšia, chuťovo ju dobre dopĺňa sladká šiška.

Pečeň v bylinkovej kôrke

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g bravčovej pečene, olej alebo bravčová masť, 2 vajcia, strúhanka, hladká múka, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, bylinky – petržlenová vňať, tymian, rozmarín
Postup:
1. Pečeň namočíme pred spracovaním do mlieka, ktoré vytiahne horkosť a zjemní chuť, nikdy ju nesolíme vopred, ale až tesne pred vyprážaním.
2. Bylinková krusta: Najprv odoberieme trochu strúhanky, pridáme k nej nasekané bylinky, trochu osolíme a všetko spolu pomocou robota poriadne rozmixujeme najemno, bylinky sa spoja so strúhankou, vznikne pekná zelená zmes.
3. Pečeň umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne – okraje narežeme. Veľmi mierne ich osolíme, obalíme múkou, vajcom rozšľahaným so soľou a s mliekom, strúhankou a v horúcej masti vyprážame približne 5 minút. Vyberieme ich z oleja (alebo z masti) na kuchynské utierky, aby neboli mastné. Potom ich obalíme v bylinkovej zmesi. Ako príloha sa hodí batatové pyré.

Recepty pripravil Róbert Hudák, executive chef spoločnosti Primestar Hotels

Video
Primáš Cigánskych Diablov Štefan “Picúr” Banyák, skvelý husľový virtuóz, navaril pre TV Varecha. A ukázal aj rodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #recept #zabíjačka #bravčové mäso #zakáľačka #šoudra

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...