Najčastejšie sa podáva hovädzie, bravčové a teľacie, na prvom mieste, samozrejme, stojí pravý maďarský guláš. Toto jedlo odkazuje na kočovnícku minulosť miestnych obyvateľov. Hovorí sa, že kedysi boli Maďari takí úspešní v rôznych bitkách, lebo vojaci so sebou vozili sušené mäso a hneď, ako narazili na zdroj vody, varili si guláš, ktorý im dodal energiu do ďalších bojov. To, čo by sme za guláš označili my, sa v Maďarsku nazýva perkelt – pokrm hustejší ako typický guláš, ktorého mäso sa pred varením najprv prudko opečie. Tretím základným mäsovým jedlom je tokáň. Je podobný perkeltu, mäso sa však krája na rezance, a nie na kocky. Štvoricu základných mäsových jedál uzatvára paprikáš, ktorý je oproti predchádzajúcim menovaným pokrmom veľmi jemný. Pripravuje sa z teľacieho, hydinového alebo rybieho mäsa.
Všadeprítomná paprika
Paprika je tým najdôležitejším základom maďarskej kuchyne – používa sa ako korenie, dekorácia či hlavné jedlo. Vyhláseným pokrmom je napríklad paprika plnená zmesou ryže a mäsa. V Maďarsku sa pestuje nespočetné množstvo druhov paprík, žltých, zelených i červených.
Víno kráľov, kráľ vína
Dokonca aj Francúzi na maďarské vína spievali ódy, kráľ Ľudovít XIV. označil maďarské tokajské za „víno kráľov a kráľa vína" a Voltaire napísal, že „tokajské víno by mal rozdávať jedine dobrý Boh". Pitie toho správneho vína k určitému jedlu je v Maďarsku rovnakou posadnutosťou ako vo Francúzsku.
Husacia pečeň i koža
Husacia pečeň a paštéty sa z Maďarska vyvážajú do mnohých krajín a patria k tým najlepším na svete. Väčšina husí sa chová na Severnej vysočine, kde sú špeciálne vykrmované, aby ich pečeň bola veľká, svetlá a mala jemnú chuť. Obľúbeným pokrmom je aj koža z husi, ktorá sa smaží vo vlastnom tuku a podáva s nakladanou zeleninou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Csirkepaprikás – národné jedlo Maďarska na Varecha.sk