Tipy, triky, nápady: Maďarská mäsitá štvorica

Maďari jedia neuveriteľné množstvo mäsa a vegetariáni sa v tradičnej maďarskej reštaurácii nebudú cítiť najlepšie. Na jedálnych lístkoch často nájdeme pokrmy typu „mäso plnené mäsom".

12.01.2020 14:00
paprika, čili, pikant Foto:
Paprika je tým najdôležitejším základom maďarskej kuchyne.
debata (5)

Najčastejšie sa podáva hovädzie, bravčové a teľacie, na prvom mieste, samozrejme, stojí pravý maďarský guláš. Toto jedlo odkazuje na kočovnícku minulosť miestnych obyvateľov. Hovorí sa, že kedysi boli Maďari takí úspešní v rôznych bitkách, lebo vojaci so sebou vozili sušené mäso a hneď, ako narazili na zdroj vody, varili si guláš, ktorý im dodal energiu do ďalších bojov. To, čo by sme za guláš označili my, sa v Maďarsku nazýva perkelt – pokrm hustejší ako typický guláš, ktorého mäso sa pred varením najprv prudko opečie. Tretím základným mäsovým jedlom je tokáň. Je podobný perkeltu, mäso sa však krája na rezance, a nie na kocky. Štvoricu základných mäsových jedál uzatvára paprikáš, ktorý je oproti predchádzajúcim menovaným pokrmom veľmi jemný. Pripravuje sa z teľacieho, hydinového alebo rybieho mäsa.

Všadeprítomná paprika

Paprika je tým najdôležitejším základom maďarskej kuchyne – používa sa ako korenie, dekorácia či hlavné jedlo. Vyhláseným pokrmom je napríklad paprika plnená zmesou ryže a mäsa. V Maďarsku sa pestuje nespočetné množstvo druhov paprík, žltých, zelených i červených.

Víno kráľov, kráľ vína

Dokonca aj Francúzi na maďarské vína spievali ódy, kráľ Ľudovít XIV. označil maďarské tokajské za „víno kráľov a kráľa vína" a Voltaire napísal, že „tokajské víno by mal rozdávať jedine dobrý Boh". Pitie toho správneho vína k určitému jedlu je v Maďarsku rovnakou posadnutosťou ako vo Francúzsku.

Husacia pečeň i koža

Husacia pečeň a paštéty sa z Maďarska vyvážajú do mnohých krajín a patria k tým najlepším na svete. Väčšina husí sa chová na Severnej vysočine, kde sú špeciálne vykrmované, aby ich pečeň bola veľká, svetlá a mala jemnú chuť. Obľúbeným pokrmom je aj koža z husi, ktorá sa smaží vo vlastnom tuku a podáva s nakladanou zeleninou.

Video
Papriku do Maďarska priniesli Turci a Maďari si ju veľmi obľúbili až sa stala základom pre ich národné jedlo. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #paprika #Tokaj #maďarská kuchyňa #plnené mäso #husacia pečeň

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...