Horúci jablkový mušt namiesto vareného vína
V pohári zohriateho jablčného muštu sa nájde iba 90 kalórií – na rozdiel od vareného vína, ktoré ich obsahuje 220. A to je už poriadny rozdiel, čo poviete? Dôvodom je obsah cukru – v jednej šálke vareného vína je až 30 gramov cukru. Pritom aj teplý jablkový mušt chutí skvelo – ak ho ozdobíte plátkom citróna či pomaranča a dochutíte škoricou.
Gaštany namiesto sladkých mandlí
Pečené gaštany aj mandľové pochúťky – v zime lákajú mnohé z nás. Gaštany sú však rozhodne vhodnejšou voľbou na „pojedanie“ niečoho dobrého k nápoju. Prečo? Sladké pražené mandle, ktoré sú potiahnuté karamelom, obsahujú na 100 g až 490 kalórií. Pečené gaštany sú na tom podstatne lepšie – na 100 g obsahujú 210 kalórií. Navyše, gaštany vďaka vysokému obsahu vlákniny aj zasýtia.
Zemiaková placka či kapustnica?
Ak ide o počítanie kalórií, oba pokrmy patria medzi kalorické bomby. Ak sa však rozhodnete pre niečo tradičné, čomu počas treskúcej zimy neviete napríklad na svahu odolať – voľte menej kalorickú placku. Má menej kalórií ako kapustnica, ale stále je ich dosť – ak si teda doprajete placku, telu dodáte 500 kalórií, ak kapustnicu s údeným mäsom a klobáskou, telu dodáte 700 kalórií.