A to znamená niečo jednoduché a rýchle, ale určite nápadité, šmrncovné a vtipné. Skôr sa zabaviť s detailmi, než stáť dlho pri hrncoch a pekáčoch. Predovšetkým však nesmie chýbať najdôležitejšie korenie silvestrovského pohostenia – nadšenie, láska a elán.
Pečené paradajky s ryžovo-bazalkovou plnkou
Na 4 porcie potrebujeme:
400 g uvarenej ryže, 4 rajčiny, 4 väčšie lístky bazalky, 10 g soli, 10 g mletého čierneho korenia, 1 kl olivového oleja
Postup:
1. Rajčiny umyjeme, odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro, dužinu z vnútra rozmixujeme s bazalkou a olivovým olejom.
2. Udusenú ryžu dáme do misky a vymiešame s rozmixovanou zmesou, dochutíme soľou a korením, naplníme zmesou rajčiny a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 10 minút.
Hovädzí jazyk na hriankach s aioli dresingom
Na 4 porcie potrebujeme:
1 údený hovädzí jazyk (asi 500 g), soľ, 4 bobkové listy, 6 zrniek nového celého korenia, 6 zrniek celého čierneho korenia
Aioli dresing: 100 g majonézy, 1 cibuľa, 10 g dijonskej horčice, soľ, mleté čierne korenie, pečivo na hrianky
Postup:
1. Jazyk narežeme po dĺžke, dáme do hrnca, pridáme soľ, korenie, bobkový list, podlejeme vodou a varíme domäkka. Po uvarení jazyk stiahneme z kože, ktorú sme narezali ešte za studena.
2. Z majonézy, cibule nakrájanej najemno, dijonskej horčice, soli a korenia vymiešame aioli dresing a potrieme ním hrianky alebo pečivo. Jazyk nakrájame na tenké plátky a poukladáme navrch.
Recepty pripravil Marek Karaka, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alej v Bojniciach
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketové košíčky so slaninou a s čedarom na Varecha.sk