Plnený pečený kapor
60 min., 4 porcie
Potrebujeme: 1 kapor (okolo 1,2 kg), 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 100 g orechov, mleté čierne korenie, 3 PL citrónovej šťavy, 1 PL ochucovadla, 1 citrón
Postup:
1. Kapra očistíme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Mäso pokvapkáme citrónovou šťavou a potom doň votrieme ochucovadlo.
2. Nahrubo nasekané orechy pomiešame s čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Vnútrajšok ryby naplníme touto zmesou. Na povrchu kapra urobíme zárezy a do nich vložíme plátky citróna.
3. Rybu položíme na naolejovaný plech a pečieme ju asi 30 minút v rúre zohriatej na 200 °C. Počas pečenia rybu podlievame teplou vodou. Podávame s varenými zemiakmi a so šalátom.
Vianočný pstruh
40 min., 2 porcie
Potrebujeme: 2 pstruhy, 4 plátky oravskej slaniny, 3 PL hladkej múky, olej, soľ, korenie na ryby, mletá červená paprika, citrón
Postup:
1. Pstruhy očistíme a osolíme. Múku zmiešame s koreninami a pstruha ňou z obidvoch strán obalíme. Do brucha dáme plátky slaninky. Na pekáč potretý olejom dáme ryby a pokvapkáme ich olejom.
2. Dáme piecť a počas pečenia potierame vypečeným tukom. Keď sú pstruhy upečené, pripravíme ako prílohu uvarené zemiaky s pažítkou a maslom. Ozdobíme citrónom.
Zubáč na pomarančoch
30 min., 4 porcie
Potrebujeme: 600 g filiet zo zubáča, 4 pomaranče, 100 g mandlí, 2 paradajky, 4 PL oleja, 1 cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Filety osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať dve až tri hodiny v chlade. Na rozohriatom oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme odležanú rybu a opražíme.
2. Podlejeme trochou vody, pridáme olúpané nakrájané paradajky a šťavu z dvoch pomarančov. Prikryjeme a dusíme. Keď je ryba takmer mäkká, pridáme zvyšné dva pomaranče, ktoré sme najprv olúpali, rozobrali na mesiačiky a nakrájali na menšie kúsky.
3. Všetko spolu udusíme domäkka a posypeme olúpanými opraženými mandľami. Podávame s uvarenými zemiakmi.
Fish & chips
45 min., 4 porcie
Potrebujeme:
na hranolčeky: 1 kg zemiakov, soľ, olej na vyprážanie
Na rybu v cestíčku: 800 g tresky (filety), 300 ml vody alebo vychladeného čierneho piva, 250 g hladkej múky, 1 vajce, mleté čierne korenie, soľ, jablčný ocot na dochutenie, olej na vyprážanie
Postup:
1. Rybu umyjeme, odstránime kožu a filety vykostíme. Mäso osušíme papierovým obrúskom. Nakrájame na rovnaké kúsky. Z múky, vajca a vody či piva potom ušľaháme redšie cestíčko. Kúsky ryby osolíme, okoreníme, obalíme v múke a v cestíčku a smažíme asi 6 až 8 minút v hlbokej panvici do zlatista.
2. Zemiaky očistíme a ošúpeme. Každý zemiak potom nakrájame na hranolčeky. Smažíme v hlbokej panvici do zlata, kým začnú okraje hnednúť. Môžeme však zvoliť zdravší spôsob, najprv hranolčeky predvaríme vo vode a potom ich upečieme v rúre do zlata.
3. Rybu a zemiačiky podávame spolu, dochutíme morskou soľou a pokvapkáme jablčným octom, ktorý dodá celej kombinácii patričný švih a charakter.
A ešte videobonus:
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zubáč na citróne Petra Batthyanyho na Varecha.sk