Štyri nápady na netradičnú vianočnú rybu: Skúste plneného kapra

Ryba na vianočnom stole nemusí byť iba vyprážaná. A okrem tradičného kapra či módneho lososa pokojne stavte na zubáča či pstruha. Tu je pár tipov.

21.12.2019 16:42
debata

Plnený pečený kapor

Plnený pečený kapor Foto: SHUTTERSTOCK
Plnený pečený kapor Plnený pečený kapor

60 min., 4 porcie

Potrebujeme: 1 kapor (okolo 1,2 kg), 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 100 g orechov, mleté čierne korenie, 3 PL citrónovej šťavy, 1 PL ochucovadla, 1 citrón

Postup:
1. Kapra očistíme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Mäso pokvapkáme citrónovou šťavou a potom doň votrieme ochucovadlo.
2. Nahrubo nasekané orechy pomiešame s čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Vnútrajšok ryby naplníme touto zmesou. Na povrchu kapra urobíme zárezy a do nich vložíme plátky citróna.
3. Rybu položíme na naolejovaný plech a pečieme ju asi 30 minút v rúre zohriatej na 200 °C. Počas pečenia rybu podlievame teplou vodou. Podávame s varenými zemiakmi a so šalátom.

Vianočný pstruh

Vianočný pstruh Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočný pstruh Vianočný pstruh

40 min., 2 porcie

Potrebujeme: 2 pstruhy, 4 plátky oravskej slaniny, 3 PL hladkej múky, olej, soľ, korenie na ryby, mletá červená paprika, citrón

Postup:
1. Pstruhy očistíme a osolíme. Múku zmiešame s koreninami a pstruha ňou z obidvoch strán obalíme. Do brucha dáme plátky slaninky. Na pekáč potretý olejom dáme ryby a pokvapkáme ich olejom.
2. Dáme piecť a počas pečenia potierame vypečeným tukom. Keď sú pstruhy upečené, pripravíme ako prílohu uvarené zemiaky s pažítkou a maslom. Ozdobíme citrónom.

Zubáč na pomarančoch

Zubáč na pomarančoch Foto: SHUTTERSTOCK
Zubáč na pomarančoch Zubáč na pomarančoch

30 min., 4 porcie

Potrebujeme: 600 g filiet zo zubáča, 4 pomaranče, 100 g mandlí, 2 paradajky, 4 PL oleja, 1 cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ

Postup:
1. Filety osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať dve až tri hodiny v chlade. Na rozohriatom oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme odležanú rybu a opražíme.
2. Podlejeme trochou vody, pridáme olúpané nakrájané paradajky a šťavu z dvoch pomarančov. Prikryjeme a dusíme. Keď je ryba takmer mäkká, pridáme zvyšné dva pomaranče, ktoré sme najprv olúpali, rozobrali na mesiačiky a nakrájali na menšie kúsky.
3. Všetko spolu udusíme domäkka a posypeme olúpanými opraženými mandľami. Podávame s uvarenými zemiakmi.

Fish & chips

Fish & chips Foto: SHUTTERSTOCK
Fish & chips Fish & chips

45 min., 4 porcie

Potrebujeme:
na hranolčeky: 1 kg zemiakov, soľ, olej na vyprážanie
Na rybu v cestíčku: 800 g tresky (filety), 300 ml vody alebo vychladeného čierneho piva, 250 g hladkej múky, 1 vajce, mleté čierne korenie, soľ, jablčný ocot na dochutenie, olej na vyprážanie

Postup:
1. Rybu umyjeme, odstránime kožu a filety vykostíme. Mäso osušíme papierovým obrúskom. Nakrájame na rovnaké kúsky. Z múky, vajca a vody či piva potom ušľaháme redšie cestíčko. Kúsky ryby osolíme, okoreníme, obalíme v múke a v cestíčku a smažíme asi 6 až 8 minút v hlbokej panvici do zlatista.
2. Zemiaky očistíme a ošúpeme. Každý zemiak potom nakrájame na hranolčeky. Smažíme v hlbokej panvici do zlata, kým začnú okraje hnednúť. Môžeme však zvoliť zdravší spôsob, najprv hranolčeky predvaríme vo vode a potom ich upečieme v rúre do zlata.
3. Rybu a zemiačiky podávame spolu, dochutíme morskou soľou a pokvapkáme jablčným octom, ktorý dodá celej kombinácii patričný švih a charakter.

A ešte videobonus:

Video
Slovenský herec známy ako Banán z MAFstory, či kpt. Nagy z Profesionálov pripraví zubáča na citrónoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný kapor #zubáč #vianočná ryba #štedrovečerné menu

+ Nezabúdajte na raňajky, bude sa vám cez deň lepšie pracovať.
Či už pracujete z domu alebo v práci snažte sa...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké zlepšenia nálady.
Schopnosť adaptácie na zmeny vám prinesie...