Panna cotta s malinovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
Panna cotta: rastlinný olej na vymastenie formičiek, 4 PL
práškového cukru, 2 ks škorice, 500 ml smotany na šľahanie, 2 kl mletej
želatíny
Na omáčku: 200 g malín, cukor podľa chuti
Postup:
1. Do misky dáme 2 lyžice vody a vsypeme želatínu.
Necháme päť minút stáť, aby želatína napučala. Štyri formičky,
poháriky alebo hrnčeky s objemom 125 ml veľmi natenko vymažeme olejom.
Smotanu vlejeme do rajničky spolu s cukrom a so škoricou a ohrievame na
strednom plameni. Za občasného miešania privedieme do varu. Pridáme
želatínu a minútu až dve povaríme, aby sa rozpustila.
2. Zmes precedíme a vlejeme do vymastených formičiek. Dáme
na 4 – 6 hodín do chladničky chladiť, aby sa krém spevnil. Päť minút
pred podávaním vyberieme z chladničky a vyklopíme. Maliny
uvaríme (alebo len popučíme) s cukrom, vychladíme a podávame
k panna cotte.
Šľahačková bublanina s ovocím
Na 1 plech potrebujeme:
3 veľké vajcia, 1 hrnček krupicového cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky,
1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, 1 téglik smotany
na šľahanie (215 ml), tuk a hrubá múka na plech, 3 hrnčeky čerstvého
alebo mrazeného drobného ovocia podľa chuti, práškový cukor s vanilkou na
posypanie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do misy vyklepneme
vajcia, vsypeme cukor a vyšľaháme do bielej peny. Prisypeme preosiatu múku
s kypriacim práškom a so štipkou soli, vlejeme smotanu a premiešame.
2. Vyšší plech vymažeme tukom a vysypeme múkou a vlejeme
doň cesto. Posypeme ovocím a pečieme doružova; trvá to asi 25 minút.
Skontrolujeme špajdľou, či sa cesto nelepí. Vyberieme z rúry a necháme
vychladnúť. Podávame poprášené práškovým cukrom s vanilkou.
Tiramisu s mascarpone
Na 4 porcie potrebujeme:
250 g mascarpone, 2 bal. dlhých cukrárskych piškót, 1 bal. vanilkového
cukru, 2 PL práškového cukru, 3 vajcia, 1 téglik smotany na šľahanie,
na ozdobu holandské kakao, podľa chuti alkohol a silná čierna káva
Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a lyžicou horúcej vody do
peny. Potom pridáme mascarpone a ručne vyšľaháme na hladký krém.
Šľahačku vyšľaháme s lyžicou vanilkou ovoňaného práškového cukru
(alebo s 1 balíčkom vanilkového cukru). Z bielkov vyšľaháme sneh.
K žĺtkovej zmesi pridáme bielky a šľahačku a zľahka vymiešame krém.
2. Formu vystelieme dlhými cukrárskymi piškótami.
Prelejeme ich vychladnutou čiernou kávou zmiešanou s alkoholom (rum, vodka,
likér). Piškóty potrieme krémom. Môžeme posypať kakaom. Dáme ďalšiu
vrstvu piškót a opäť potrieme zvyšným krémom. Dôkladne posypeme
kakaom.
3. Tiramisu s mascarpone dáme do chladničky aspoň na
12 hodín uležať. Je to treba, aby krém dobre stuhol a držal tvar.
Mafiny
Na 15 porcií potrebujeme:
2 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 200 ml slnečnicového oleja, 100 ml
plnotučného mlieka, 2 banány, 150 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky,
0,5 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 2 PL holandského kakaa
Postup:
1. V mise zmiešame celé vajcia s cukrom. Postupne
pridávame olej, mlieko a vidličkou roztlačené banány. Nakoniec prisypeme
hladkú a polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
2. Vzniknutým cestom plníme formy na mafiny do troch
štvrtín a pečieme v rúre predhriatej na 150 °C asi 20 minút. Či sú
mafiny upečené, vyskúšame špajdľou – cesto by sa na ňu
nemalo lepiť.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Maková roláda s citrónovým krémom na Varecha.sk