Panna cotta s malinovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
Panna cotta: rastlinný olej na vymastenie formičiek, 4 PL práškového cukru, 2 ks škorice, 500 ml smotany na šľahanie, 2 kl mletej želatíny
Na omáčku: 200 g malín, cukor podľa chuti
Postup:
1. Do misky dáme 2 lyžice vody a vsypeme želatínu. Necháme päť minút stáť, aby želatína napučala. Štyri formičky, poháriky alebo hrnčeky s objemom 125 ml veľmi natenko vymažeme olejom. Smotanu vlejeme do rajničky spolu s cukrom a so škoricou a ohrievame na strednom plameni. Za občasného miešania privedieme do varu. Pridáme želatínu a minútu až dve povaríme, aby sa rozpustila.
2. Zmes precedíme a vlejeme do vymastených formičiek. Dáme na 4 – 6 hodín do chladničky chladiť, aby sa krém spevnil. Päť minút pred podávaním vyberieme z chladničky a vyklopíme. Maliny uvaríme (alebo len popučíme) s cukrom, vychladíme a podávame k panna cotte.
Šľahačková bublanina s ovocím
Na 1 plech potrebujeme:
3 veľké vajcia, 1 hrnček krupicového cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, 1 téglik smotany na šľahanie (215 ml), tuk a hrubá múka na plech, 3 hrnčeky čerstvého alebo mrazeného drobného ovocia podľa chuti, práškový cukor s vanilkou na posypanie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do misy vyklepneme vajcia, vsypeme cukor a vyšľaháme do bielej peny. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a so štipkou soli, vlejeme smotanu a premiešame.
2. Vyšší plech vymažeme tukom a vysypeme múkou a vlejeme doň cesto. Posypeme ovocím a pečieme doružova; trvá to asi 25 minút. Skontrolujeme špajdľou, či sa cesto nelepí. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Podávame poprášené práškovým cukrom s vanilkou.
Tiramisu s mascarpone
Na 4 porcie potrebujeme:
250 g mascarpone, 2 bal. dlhých cukrárskych piškót, 1 bal. vanilkového cukru, 2 PL práškového cukru, 3 vajcia, 1 téglik smotany na šľahanie, na ozdobu holandské kakao, podľa chuti alkohol a silná čierna káva
Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a lyžicou horúcej vody do peny. Potom pridáme mascarpone a ručne vyšľaháme na hladký krém. Šľahačku vyšľaháme s lyžicou vanilkou ovoňaného práškového cukru (alebo s 1 balíčkom vanilkového cukru). Z bielkov vyšľaháme sneh. K žĺtkovej zmesi pridáme bielky a šľahačku a zľahka vymiešame krém.
2. Formu vystelieme dlhými cukrárskymi piškótami. Prelejeme ich vychladnutou čiernou kávou zmiešanou s alkoholom (rum, vodka, likér). Piškóty potrieme krémom. Môžeme posypať kakaom. Dáme ďalšiu vrstvu piškót a opäť potrieme zvyšným krémom. Dôkladne posypeme kakaom.
3. Tiramisu s mascarpone dáme do chladničky aspoň na 12 hodín uležať. Je to treba, aby krém dobre stuhol a držal tvar.
Mafiny
Na 15 porcií potrebujeme:
2 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 200 ml slnečnicového oleja, 100 ml plnotučného mlieka, 2 banány, 150 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 0,5 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 2 PL holandského kakaa
Postup:
1. V mise zmiešame celé vajcia s cukrom. Postupne pridávame olej, mlieko a vidličkou roztlačené banány. Nakoniec prisypeme hladkú a polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
2. Vzniknutým cestom plníme formy na mafiny do troch štvrtín a pečieme v rúre predhriatej na 150 °C asi 20 minút. Či sú mafiny upečené, vyskúšame špajdľou – cesto by sa na ňu nemalo lepiť.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Maková roláda s citrónovým krémom na Varecha.sk