Polievkové nebo

Slovenskú gastronómiu si bez polievok nevieme ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú, osviežia, naštartujú trávenie a telo dobijú vitamínmi.

03.11.2019 12:30
Japonská polievka miso Foto: ,
Japonská polievka miso.
debata

Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu pohodovú, domácku atmosféru. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Chce to len odvahu inšpirovať sa mekkou zdravých polievok – Áziou, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.

Ostrokyslá krevetová „tom yum“ polievka

Na 4 porcie potrebujeme:
800 ml kuracieho vývaru, 20 g krevetovej pasty, 80 ml kokosového mlieka, 80 g palmového cukru, 240 g grilovaných kreviet, 80 g grilovaných shimeji húb, 60 g sušených cherry paradajok, 20 g limetkových listov, 30 g čerstvého koriandra
Postup:
1. Z kuracieho vývaru pripravíme silnú polievku, do ktorej pridáme krevetovú pastu, palmový cukor a celé to zalejeme kokosovým mliekom.
2. Na panvici restujeme s trochou olivového oleja krevety a huby shimeji, ktoré pridáme do hotového vývaru s kokosovým mliekom tesne pred podávaním.
3. Polievku povaríme 10 minút a nakoniec pridáme palmový cukor, rybaciu omáčku a limetkovú šťavu.

Japonská polievka miso

Na 4 porcie potrebujeme:
40 g bielej miso pasty, 200 g edamame bôbov, wakame riasy, tofu, šitake huby, jarná cibuľka, olej zo sušených šitake, nakladané sezónne huby
Postup:
1. Do nádoby dáme riasu, 1 l studenej vody a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň ju vyberieme, vodu dáme do hrnca, zohrejeme, vypneme tesne pod bodom varu, vložíme vločky, granuly a necháme lúhovať pol hodiny. Vznikne takzvaný dashi vývar.
2. Potom pridáme miso pastu a rozmiešame, do misky vložíme wakame riasy, šitake huby nakrájané na štvorce, jarnú cibuľku, edamame bôby, tofu, navrch môžeme nakvapkať olej a nasypať šitake huby.

Recepty pripravili Michal Takács a Christián Betka z reštaurácie Fou Zoo v Bratislave

Video
Ázijská polievka z hovädzieho vývaru, zeleniny a sklených rezancov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #ázijská kuchyňa #japonská polievka miso #ostrokyslá krevetová „tom yum“ polievka

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...