Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu pohodovú, domácku atmosféru. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Chce to len odvahu inšpirovať sa mekkou zdravých polievok – Áziou, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.
Ostrokyslá krevetová „tom yum“ polievka
Na 4 porcie potrebujeme:
800 ml kuracieho vývaru, 20 g krevetovej pasty, 80 ml kokosového mlieka,
80 g palmového cukru, 240 g grilovaných kreviet, 80 g grilovaných shimeji
húb, 60 g sušených cherry paradajok, 20 g limetkových listov, 30 g
čerstvého koriandra
Postup:
1. Z kuracieho vývaru pripravíme silnú polievku, do ktorej
pridáme krevetovú pastu, palmový cukor a celé to zalejeme kokosovým
mliekom.
2. Na panvici restujeme s trochou olivového oleja krevety a
huby shimeji, ktoré pridáme do hotového vývaru s kokosovým mliekom tesne
pred podávaním.
3. Polievku
povaríme 10 minút a nakoniec pridáme palmový cukor, rybaciu omáčku a
limetkovú šťavu.
Japonská polievka miso
Na 4 porcie potrebujeme:
40 g bielej miso pasty, 200 g edamame bôbov, wakame riasy, tofu, šitake
huby, jarná cibuľka, olej zo sušených šitake, nakladané sezónne huby
Postup:
1. Do nádoby dáme riasu, 1 l studenej vody a dáme na noc
do chladničky. Na druhý deň ju vyberieme, vodu dáme do hrnca, zohrejeme,
vypneme tesne pod bodom varu, vložíme vločky, granuly a necháme lúhovať
pol hodiny. Vznikne takzvaný dashi vývar.
2. Potom pridáme miso pastu a rozmiešame, do misky vložíme
wakame riasy, šitake huby nakrájané na štvorce, jarnú cibuľku, edamame
bôby, tofu, navrch môžeme nakvapkať olej a nasypať šitake huby.
Recepty pripravili Michal Takács a Christián Betka z reštaurácie Fou Zoo v Bratislave
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zeleninová polievka so sklenými rezancami na Varecha.sk