Francúzsky jablkový koláč
Na 4–6 porcií potrebujeme:
Cesto: 200 g hladkej špaldovej múky, 80 g trstinového
cukru, 1 kl Bourbon vanilky v prášku, 100 g zmäknutého masla, 1 kl
citrónovej kôry a šťavy
Jablkové pyré: 3 väčšie jablká, trocha vody, 1 PL
cukru, mletá škorica
Plnka: 2 vajcia, 10 g cukru, 1 kl Bourbon vanilky, 250 ml
šľahačkovej smotany, 3 očistené a jadrovníka zbavené jablká nakrájané
na mesiačiky
Postup:
1. Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto.
Vytvarujeme hrudku vo veľkosti veľkého pomaranča. Preložíme ju na papier
na pečenie a opatrne vyvaľkáme. Ak sa cesto lepí, pomúčime. Vyvaľkáme na
veľkosť formy, v ktorej budeme koláč piecť tak, aby vyšlo aj na boky. Do
formy vkladáme spolu s papierom na pečenie, na ktorom sme koláč vyvaľkali.
Keď je koláč uložený, poprepichujeme ho vidličkou na spodku aj na
bokoch.
2. Pyré pripravíme tak, že jablká
ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme do hrnca s troškou vody
rozvariť. Rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme škoricou, prípadne
dosladíme. Hotové pyré rozotrieme na cesto asi vo výške 0,5 cm. Na to
poukladáme očistené a na mesiačiky nakrájané jablká.
3. Takto pripravený koláč zalejeme smotanovou plnkou: celé
vajcia, cukor, šľahačkovú smotanu a vanilku rozmixujeme ponorným mixérom
dopenista. Koláč dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi
25 minút dozlatista.
Jablkový crumble
Na 4 porcie potrebujeme:
4 jablká, 1 citrón a šťava z polovice citróna, škorica, 60 g masla,
2 PL polohrubej múky, 2 PL cukru, 2 PL müsli alebo orieškov či mandlí
Postup:
1. Jablká ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky, dáme do
vymastenej zapekacej formy, zasypeme škoricou a pokvapkáme citrónovou
šťavou.
2. Studené maslo zmiešame s múkou, cukrom a müsli či
orieškami na posyýpku. Posypeme ňou jablká a pečieme v rúre asi dvadsať
až tridsať minút.
3. Podávame ešte horúce s vanilkovou zmrzlinou.
Pečené kurča na jablkách
Na 4 porcie potrebujeme:
1 chladené kurča, 3–4 jablká, 500 g cibule, prepustené maslo, tymian,
rozmarín, bobkový list, koriander, mleté čierne korenie, soľ, maslo na
vymastenie pekáča Na zemiaky: 500 g zemiakov, 100 g masla, mleté čierne
korenie, soľ, celá rasca
Postup:
1. Kurča naporciujeme, osolíme, okoreníme a osmažíme na
prepustenom masle. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a uložíme do maslom
vymasteného pekáča. Opečené mäso dáme na cibuľu a medzi jednotlivé
kúsky vložíme jablká, tiež nakrájané na mesiačiky.
2. Polejeme výpekom a ešte dochutíme soľou a bylinkami.
Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200–220 stupňov asi
30 minút. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme asi 60 minút.
Posledných 20 minút zapekáme bez alobalu.
3. Uvarené celé zemiaky narežeme do kríža. Dnu vložíme
plátok masla, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a zapečieme.
Jablkové čatní
Na 4 poháre potrebujeme:
1 kg ošúpaných jabĺk, 1 veľká cibuľa, 5 strúčikov cesnaku,
1 hrnček octu, 1 hrnček cukru, 2 kl soli, 1 kl mletej škorice, 1 kl
korenia karí, 1/2 kl mletého čili
Postup:
1. Jablká nastrúhame, cibuľu a cesnak nasekáme najemno.
Všetko dáme do kastróla a podusíme. Pridáme ocot, cukor, korenie a
povaríme ešte asi 10 minút.
2. Horúce plníme do zaváracích pohárov, zaviečkujeme,
otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karí kura na Varecha.sk