Tajomstvá z jedného hrnca: Keď sa chute pekne spoja...

Jednoduchá a rýchla príprava, málo riadu, využitie kvalitných no na pohľad nie tých najkrajších zvyškov.

04.10.2019 15:00
Lososový eintopf s hlávkovou kapustou, hrniec Foto: ,
Lososový eintopf s hlávkovou kapustou.
debata (4)

Jedlá z jedného hrnca, pekáča a panvice sú pre kuchára amatéra ideálnou voľbou po náročnom dni v práci. Hovorí však ZA ne aj čosi iné – suroviny do seba dobre zapadnú a ich chute sa pekne spoja. Navyše sa jedlo toho istého typu dá urobiť ako desatoraké, vždy iné „tajomstvo šéfkuchára“…

Lososový eintopf s hlávkovou kapustou

Na 4 porcie potrebujeme:
750 g bielej hlávkovej kapusty, 2 červené papriky, 1 cibuľa, 50 g hladkej múky, 50 ml olivového oleja, 500 ml zeleninového vývaru, 80 g ajvaru (pasty z červených paprík), 500 g lososa (alebo inej ryby), 30 g masla, 1 vetvička kôpru, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Lososa nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a obalíme v hladkej múke. Zvyšnú múku odložíme. Na rozohriatom masle opečieme lososa a odložíme nabok.
2. Hlávkovú kapustu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Červenú papriku nakrájame na 1 cm kocky. Na rozohriatom oleji opečieme na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme kapustu a papriku, ktoré orestujeme a posypeme zvyšnou hladkou múkou.
3. Všetko premiešame, zalejeme vývarom a pridáme ajvar. Po 20 minútach pridáme pripraveného lososa a varíme ešte asi 10 minút. Nakoniec pridáme najemno nasekaný kôpor.

Zemiakový nákyp s kapustou a mletým mäsom

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g zemiakov, 150 g slaniny, 400 g kyslej kapusty, 300 g mletého mäsa, 1 PL polohrubej múky, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 1 kl majoránu, 1 kl mletej papriky, bravčová masť, mletá rasca, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zemiaky očistíme, v mixéri rozmixujeme spolu s jednou cibuľou a 2 strúčikmi cesnaku. Pridáme vajce, múku, majorán a rascu. Bravčovou masťou potretý pekáč naplníme polovicou cesta. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 20 minút.
2. Mleté mäso, na kocky nakrájanú slaninu, zvyšnú cibuľu a pretlačený cesnak dochutíme soľou, korením, mletou rascou a mletou paprikou.
3. Na upečenú polovicu koláča vrstvíme dochutené mleté mäso a kyslú kapustu, ktorú zalejeme zvyšnou polovicou cesta a dáme piecť do rúry asi na 30 minút, až kým nebude mať koláč zlatistú farbu.

==== Recepty pripravil Milan Kovalčík, šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade ====

Video
Nemecké národné jedlo, ktoré pochádza ešte z čias Rímskej ríše. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #mleté mäso #kapusta #losos #eintopf #nákyp #jeden hrniec

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...