Štyri nápady na baklažánové dobroty

Baklažán je zdravá zelenina, ktorá váš stôl obohatí o netradičnosť a originalitu. Ponúkame vám zopár receptov.

17.08.2019 14:00
musaka Foto:
Musaka.
debata

Musaka

Na 4 porcie potrebujeme:
5 baklažánov, 500 g mletého mäsa, 150 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3–4 čerstvé paradajky alebo konzervované lúpané paradajky, 1 zväzok petržlenu, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml olivového oleja, 1 PL ochucovadla
Bešamelová omáčka: 40 g masla, 30 g múky, 500 ml mlieka, 1 PL strúhaného parmezánu, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme trochu odstáť. Opláchneme horúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Kolieska poukladáme na plech vyložený alobalom a natretý olivovým olejom. Baklažán pečieme 15 minút v rúre zohriatej na 200 °C.
2. Na oleji krátko podusíme nakrájanú cibuľu a potom mleté mäso. Pridáme nakrájané paradajky alebo konzervované lúpané paradajky, bobkový list, čierne korenie, pretlačený cesnak a ochucovadlo. Za podlievania vodou dusíme. Keď mäso zmäkne, pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
3. Bešamel: na rozpustenom masle krátko opečieme múku, zalejeme studeným mliekom a za stáleho miešania varíme asi päť minút. Pridáme soľ, čierne korenie a parmezán. Bešamel trochu ochladíme a zamiešame doň našľahané vajíčka.
4. Do ohňovzdornej nádoby ukladáme vrstvu baklažánu, potom časť duseného mäsa, baklažán, potom zase dusené mäso a nakoniec vrstvu baklažánu. Všetko zalejeme pripraveným bešamelom. Musaku pečieme v rúre zohriatej na 220 °C približne 20–30 minút.

Ratatouille

Na 4 porcie potrebujeme:
2 veľké baklažány, 4 malé cukety, 2 červené alebo žlté papriky, 4 veľké zrelé paradajky, 1 veľká červená cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 5 PL olivového oleja, 2 kl provensalského korenia alebo čerstvé bylinky (rozmarín, saturejka, tymian, oregano, levanduľa, šalvia), malý zväzok čerstvej bazalky, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie, citrónová šťava alebo balzamikový ocot na pokvapkanie (nemusí byť)
Postup:
1. Zeleninu umyjeme, cibuľu a cesnak ošúpeme. Baklažány a cukety nakrájame na polkolieska, papriky na prúžky, paradajky a cesnak na plátky a cibuľu na tenké mesiačiky.
2. Hrubostennú panvicu rozohrejeme a potom do nej vlejeme 2 lyžice oleja. Baklažán opekáme zo všetkých strán asi päť minút, kým skrehne a zozlatne. Vyberieme dierovanou lyžicou do misy. Do panvice prilejeme lyžicu oleja a postupne opečieme cukety. Vyberieme a to isté zopakujeme s paprikami. Zeleninu opekáme sprudka a krátko, len aby zvláčnela a nestratila farbu.
3. Cibuľu osmažíme dosklovita, prisypeme cesnak, po minúte korenie, paradajky a časť lístkov bazalky. Do panvice vrátime všetku opečenú zeleninu, podľa chuti osolíme a okoreníme, zamiešame a ešte podusíme asi päť minút. Pokvapkáme citrónovou šťavou alebo balzamikovým octom a podávame posypané zvyšnou bazalkou a s chrumkavou bagetou.

Baklažán Imam Bayildi

Na 4 porcie potrebujeme:
1,5 kg svetlých podlhovastých baklažánov, olej na smaženie, 6 zrelých paradajok, pol šálky olivového oleja, 6 strúčikov nadrobno nakrájaného cesnaku, 500 g cibule nakrájanej na plátky, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno nakrájaná petržlenová vňať, trochu cukru
Postup:
1. Baklažány očistíme, umyjeme a narežeme do kríža. Na rozpálenom oleji celé baklažány zľahka osmažíme po oboch stranách.
2. V inom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku, pridáme pomleté paradajky, cesnak, vňať, cukor, soľ a korenie a necháme variť 10 minút.
3. Baklažány naplníme cibuľkovou zmesou. Naplnené baklažány uložíme do misky na zapekanie, zalejeme zvyšnou zmesou a pridáme trochu vody. Pečieme v stredne vyhriatej rúre približne hodinu. Jedlo podávame vychladnuté.

Baba ghanoush – baklažánová nátierka

Na 4 porcie potrebujeme:
3 baklažány, 130 g sezamovej pasty tahini, 1,25 kl soli, 3 strúčiky cesnaku, čili, rasca, 1 PL olivového oleja, petržlenová vňať, 3 PL citrónovej šťavy
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 190° C. Baklažány popicháme vidličkou a necháme piecť 30 minút domäkka. Necháme vychladnúť.
2. Baklažány rozdrobíme ručným mixérom, pridáme citrónovú šťavu, tahini, čili, kmín, soľ a cesnak.
3. Prizdobíme vňaťou a sezamovými semienkami.

Video
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #baklažán #nátierka #Ratatouille #musaka #ľuľky

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...