Paradajky
19 kalórií na 100 gramov – to sú pozitívne čísla, ktorými sa pýšia paradajky. Okrem iných účinných látok obsahujú lykopén, ktorý pôsobí ako výrazný antioxidant. Čo je zaujímavé, ak paradajky tepelne spracujete napríklad do pretlaku, lykopén sa z nich uvoľňuje ešte vo zvýšenej miere.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Gazpacho – studená polievka na Varecha.sk
Uhorky
12 kalórií na 100 gramov – až z 95 percent sú tvorené vodou, čo z nich robí ideálnu potravinu pri rôznych diétach – aj vďaka obsahu mnohých vitamínov a najmä stopových prvkov. Iste, najčastejšie z nich pripravujeme šalát, ale v kuchyni majú mnohoraké využitie – dajú sa pripraviť na spôsob uhorkovej nátierky, omáčky či polievky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci Grécky šalát na Varecha.sk
Mrkva
36 kalórií na 100 gramov – spomedzi všetkých druhov zeleniny sa vyznačuje najvyšším podielom karotenoidov. Tie sú skvelou prevenciou proti rakovine kože. A rozhodne nepatrí výlučne do polievky – z mrkvy si počas leta dokážete pripraviť niekoľko ľahkých a lahodných nátierok, môžete ju podávať pečenú ako prílohu k hlavnému jedlu – chutí výborne.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Coleslaw šalát na Varecha.sk
Cuketa
18 kalórií na 100 gramov – počas leta ide o ideálnu potravinu, ktorá sa hodí nielen na gril, ale aj na dusenie či pečenie v rúre, takisto na prípravu chutných placiek. Obľube sa tešia aj raw špagety z cukety, ktoré chutia výborne napríklad so sušenými paradajkami či domácim bazalkovým pestom.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketové takmer RAW špagety na Varecha.sk