Pivo je gurmánska 'korenina'! Ako s ňou v kuchyni narábať?

, 19.07.2019 12:00
S pivom môžete v kuchyni experimentovať pri...
S pivom môžete v kuchyni experimentovať pri rôznych pokrmoch. Autor:

Pivo je symbolom lahodného osviežujúceho nápoja, lenže aj stimulujúca súčasť mnohých pokrmov.

Má vysoké zavodňovacie účinky a pri striedmej konzumácii má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Veľmi často je pomocníkom v kuchyni ako náhrada korenia.

Pivo obsahuje celý rad látok, ktoré naše telo potrebuje – bielkoviny, cukry či vitamíny skupiny B. Jeho príjemnú horkastú chuť mu dodáva chmeľ. V kuchyni používame aj rad iných alkoholických nápojov, pivo je však výraznou zložkou mnohých jedál. Zlepšuje konzistenciu niektorých ciest alebo cestíčok na prípravu vyprážaných pokrmov – mäsa, rýb, hydiny, syrov…

Keď pivo pridáme do vajíčka pri obaľovaní v klasickom trojobale, ten bude odľahčený. Ak sa chystáme použiť pivo ako prísadu do pripravovaného pokrmu, je dôležité, aby nebolo zvetrané, skazené alebo príliš podchladené.

Teplota nižšia ako 4 °C pivu škodí. Správna teplota pri svetlom pive je 8–10 °C, pri tmavom 10–12 °C. Aké pivo pri varení použijeme, takým pivom by sme mali pokrm zapiť.

Tmavé pivo do cesta

Tmavé pivo je úžasné do cesta. Cesto oveľa lepšie kysne, po upečení neklesá, je krehké a má krásnu farbu. Pridávame ho namiesto mlieka alebo ním môžeme nahradiť polovicu množstva smotany. Hoci je potom cesto nepatrne sladšie, dá sa použiť aj na prípravu slaného pečiva.

Exotická kombinácia

Pre priaznivcov hydiny sa ponúka možnosť používať pivo na podlievanie pečenej kačice, husi či kurčaťa. O niečo menej známa je skutočnosť, že kuracie mäso pripravované s pivom sa výborne hodí k exotickému ovociu – napríklad ananásu, pomarančom či ku kivi.

Pozor na prepaľovanie

Oproti svetlému ležiaku, ktorý používame pri varení s pomerne malým rizikom, obsahuje čierne pivo viac cukru, preto je potrebné si dávať pozor na prepaľovanie a restovanie výpeku s jeho obsahom. Takáto šťava či omáčka môže zhorknúť.

Skúste aj náš pivný VIDEORECEPT

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#pivo #varenie #kuchyňa #úprava #dochucovanie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nezabúdajte na svoje alergie, môže vám to len uškodiť.
Nenechávajte si od nikoho skákať po hlave, avšak...

+ Nejde všetko spraviť hneď tak ako chcete, na všetko treba čas.
Ak neviete pomôcť, zožeňte niekoho, kto by...