Čerešňový koktail so škoricou
Potrebujete: 20 čerešní, 3 PL cukru, 1 kl mletej škorice, 500 ml vody
- Čerešne umyjeme a odkôstkujeme.
- Odkôstkované čerešne dáme do mixéra a spoločne s cukrom rozmixujeme. Dolejeme dobre vychladenou vodou a ochutíme necelou lyžičkou mletej škorice.
- Čerešňový koktail so škoricou rozlejeme do pohárov a podávame.
Ríbezľový koktail
Potrebujete: 350 g ríbezlí, 400 ml mlieka, 200 ml jogurtu, 100 ml smotany 12 %, 3 PL medu alebo cukru podľa chuti, lístky medovky
- Ríbezle zbavíme nečistôt a poriadne ich prepláchneme. Dáme do vyššej nádoby spoločne s mliekom. Ponorným mixérom vyšľaháme.
- Prelejeme cez sitko a zbavíme zrniečok. Pridáme k tomu jogurt a smotanu. Prisladíme medom, cukrom a prihodíme lístky medovky.
- Znovu vyšľaháme a dáme vychladiť. Zdobíme čerstvým ovocím a lístkami medovky alebo mäty.
Limonáda z bazového kvetu
Potrebujete: 4 litre vody, 500 g kryštálového cukru, 5 bazových kvetov, 1 citrón
- Z vody a cukru uvaríme sirup a vychladený nalejeme do 5 l fľaše. Pridáme bazové kvety, citrón nakrájaný aj s kôrou, prikryjeme papierom, uzavrieme gumičkou a papier poprepichujeme. Fľašu uložíme na svetlé miesto asi na 4 až 5 dní, pričom každý deň viackrát premiešame.
- Potom precedíme cez sito a odložíme do chladničky. Limonádu skonzumujeme do 1 týždňa.
Jahodový koktail
Potrebujete: 100 ml smotany na šľahanie, 400 ml mlieka, 50 g cukru, 80 g jahôd, 1 PL ľadu
- Jahody umyjeme a necháme ich odkvapkať. Potom ich dáme do mixéra a prilejeme mlieko a rozmixujeme.
- Následne pridáme smotanu, cukor, rozdrvený ľad a mixujeme 30 sekúnd na 1. stupni. Koktail rozdelíme do pohárov.
Marhuľový koktail
Potrebujete: marhule, 2 PL medu, citrónová šťava z 1/2 citrónu, mlieko
Marhule odkôstkujeme a dáme do mixéra. Pridáme med a citrónovú šťavu. Všetko zalejeme mliekom a vyšľaháme. Pred podávaním treba koktail poriadne vychladiť. Zdobíme kúskami čerstvých marhúľ a lístkami mäty.