Štyri nápady na dobroty s vôňou Mexika

Mäso, zelenina, syry či strukoviny zabalené v placke. Ponúkame vám niekoľko receptov na chutné mexické jedlo.

05.07.2019 12:00
debata
Quesadilla s hubami a so syrom Foto: SHUTTERSTOCK
Quesadilla s hubami a so syrom Quesadilla s hubami a so syrom

Quesadilla s hubami a so syrom

Na 4 porcie potrebujeme:
8 tortíll, 1 PL olivového oleja, 2 najemno nakrájané paradajky, 300 g húb nakrájaných na plátky, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 250 g nastrúhaného syra typu gouda, ementál alebo čedar, 4 jarné cibuľky, soľ a mleté čierne korenie
Postup:
1. Rozohrejeme olej a na panvicu dáme cesnak a huby. Pražíme asi 3 až 5 minút. Dávame pozor, aby sa cesnak nespálil a nezhorkol. Pridáme paradajky, osolíme a okoreníme. Za stáleho miešania varíme ďalšie 2 – 3 minúty. Ak sú paradajky málo šťavnaté, môžeme priliať trošičku vody, aby sa zmes na panvici nepripaľovala. Potom presunieme do misky a necháme trochu vychladnúť.
2. Na jednu polovicu každej tortilly dáme trochu hubovej zmesi, trošku cibuľky a posypeme syrom. Potom priklopíme druhou polovicou tortilly. Plnenú tortillu potom krátko opražíme z oboch strán na kvapke rozpáleného oleja. Pražíme tak dlho, kým sa syr neroztopí. Na to stačí mierny plameň.

Plnené tortilly

Na 3 porcie potrebujeme: 6 tortíll, 3 kuracie prsia, zmes jarnej zeleniny (mrkva, hrášok, kaleráb), cibuľa, cesnak, mexické korenie, tabasco, biely jogurt, hlávkový šalát, zelená paprika
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame, polejeme olejom a posypeme mexickým korením, dobre premiešame a necháme chvíľu marinovať. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, potom do nej pridáme marinované mäso, prudko opražíme, pridáme už aj zeleninovú zmes, osolíme, podlejeme troškou vody a dusíme všetko domäkka.
2. Pripravíme dresing na potieranie placiek – biely jogurt zmiešame s mexickým korením, cesnakom a pridáme tabasco. Placky potrieme dresingom a necháme ich trocha postáť, aby zvlhli (kvôli zabaľovaniu). Do stredu na dresing naložíme 2 – 3 kopcovité lyžice dusenej zeleniny s mäsom a navrch pokrájaný šalát alebo čínsku kapustu so zelenou paprikou. Zabalíme a podávame ozdobené ľubovoľnou zeleninou.

Špenátové tortilly s avokádom a cícerom

Na 6 kusov potrebujeme:
Tortilly: 1,75 hrnčeka špaldovej múky, 2 PL olivového oleja, 0,5 kl soli, 1,75 hrnčeka čerstvých špenátových listov, 1/3 hrnčeka vody
Náplň: 400 g cíceru, 3 PL limetkovej šťavy, 3 kl nasekanej čili papričky, 1 avokádo, 0,5 červenej cibule, 1 zväzok koriandrovej vňate, 1 kl mletého koriandra, 1 kl mletej rasce, 1 kl sušeného cesnakového prášku, štipka soli
Postup:
1. Najprv pripravíme špenátovú tortillu. Zmiešame múku, soľ a olivový olej. Špenátové lístky umyjeme a spolu s vodou ich rozmixujeme na pyré, potom ho pridáme k múčnej zmesi. Poriadne zmiešame aby vzniklo hladké cesto. Z cesta vypracujeme guľu, zakryjeme ju potravinovou fóliou a dáme na 20 minút odležať do chladničky.
2. Potom cesto rozdelíme na šesť častí a rozvaľkáme na tenké placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán, potom ich na chvíľu prikryjeme kuchynskou utierkou, aby zostali mäkké.
3. Zmiešame všetky ingrediencie na náplň. Zo zmesi odložíme asi tretinu a zvyšok rozmixujeme tyčovým mixérom na pastu. Takto pripravenú pastu opäť primiešame k nerozmixovanej zmesi a natrieme na tortilly. Podľa chuti môžeme do vnútra ešte pridať napríklad šalát či kúsky mrkvy.

Tortilla s mexickou mäsovou zmesou

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g mletého bravčového mäsa, 2 – 3 paradajky, 100 g tvrdého syra, 1 – 2 oranžové papriky, 100 ml oleja, 1 plechovka sterilizovanej kukurice, 1 plechovka drvených paradajok, podľa chuti soľ provensalské korenie, soľ, 4 tortilly (možno ich hotové kúpiť v obchode)
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na klinky. Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Papriku a paradajky nakrájame na kúsky.
2. V hlbšej panvici opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a zarestujeme. Potom pridáme plechovku drvených paradajok, malú plechovku sterilizovanej kukurice a okoreníme provensalským korením a soľou. Trochu podlejeme vodou a krátko dusíme.
3. Podusené mäso kladieme na tortillu, ktorú kúpime v obchode. Mäso posypeme strúhaným syrom a zabalíme. Nakoniec prizdobíme tortillu nakrájanou paprikou a paradajkou. Tortillu s mexickou mäsovou zmesou podávame teplú.

Video
Avokádová nátierka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #huby #avokádo #špenát #syr #tortilla #cícer #Quesadilla #mexická kuchyňa

+ Sny sa vám môžu splniť, len musíte tomuto stavu pomôcť aj vy sama.
Networking je dôležitý, nové kontakty otvoria...

+ Nezabúdajte na raňajky, bude sa vám cez deň lepšie pracovať.
Či už pracujete z domu alebo v práci snažte sa...