Rokmi overená tradícia: liatinová panvica

22.05.2019 17:00
hovädzie mäso, steak, varenie
Základom kvalitného steaku je kvalitná marináda s korením. Autor:

Väčšina profesionálnych kuchárov nedá na liatinovú panvicu dopustiť - je prakticky nezničiteľná a najvhodnejšia na prípravu steakov.

Je odolná voči vysokým teplotám až do 280 °C a má vysokú a rýchlu výhrevnosť. Na rozdiel od teflónu alebo keramiky nemá povrch žiadnu chemickú úpravu. Dôležité však je vypálenie povrchu panvice – odborne sa tento proces nazýva seasoning. Na povrchu panvice sa pri ňom vytvára prirodzený nepriľnavý povlak bez použitia chemikálií alebo umelých prípravkov. Vypálenie liatinovej panvice treba vykonať už pred prvým použitím. Do panvice nalejeme trochu oleja a rozotrieme ho po celom povrchu, sporák zapneme na najsilnejší výkon, panvicu necháme na sporáku, kým sa olej nezačne prepaľovať, čoho znakom je biely dym. Potom necháme panvicu vychladnúť, olej zotrieme papierovou utierkou a proces zopakujeme ešte aspoň dvakrát.

Ideálne mäso na steak

Najvhodnejšie mäso na steak je zo sviečkovice alebo roštenky, ale aj mäso zo stehna. Lepšie je prerastené mäso, úplne chudé nie je príliš vhodné. Pri výbere sa netreba riadiť len farbou, mäso býva v obchodoch naaranžované tak, aby oku lahodilo – tmavé mäso nemusí byť pokazené, mäso tmavne počas zrenia.

Úsporný variant rebierok

Ploché rebierka najčastejšie vznikajú zrezaním kostí z bôčika. Záleží len na nás, aké mäsité, teda aké vysoké rebierka potrebujeme. Odborníci odporúčajú kúpiť celý kus bôčika – jeho cena býva jedna z najnižších, a aj po zrezaní rebierok sa dá zvyšok mäsa dobre spracovať.

Základom sú marináda a korenie

Základom kvalitného steaku je kvalitná marináda, ktorú pripravíme napríklad tak, že nalejeme do nádoby olivový olej, doň primiešame pikantnú omáčku a nakrájanú cibuľu. Ďalej pridáme korenie, vhodné je aj namiešané steakové korenie, ale aj čili omáčka, sójová omáčka a, prirodzene, soľ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#sviečkovica #steak #rebierka #marináda #liatinová panvica #korenie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Uľahčite si čo môžete a prekonajte čo musíte.
Rešpektujte svojich nadriadených, avšak aj ľudí, ktorí sú na...

+ Konajte okamžite, zdravie neodkladajte na druhú koľaj.
Pokroky budete robiť len vtedy, keď začnete sami...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk