Tipy, triky, nápady: Bryndza naša slovenská

Bryndza sa na Slovensku objavila v polovici 15. storočia, bežnou sa však stala až počas 17. storočia a komerčne sa začala spracovávať v 80. rokoch 18. storočia.

11.05.2019 12:00
ovčí syr Foto:
Ovčí syr samotný má špecifickú chuť i arómu.
debata

Pravá bryndza sa vyrába z ovčieho mlieka, obsahuje veľké množstvo probiotických baktérií. Podľa spôsobu spracovania poznáme bryndzu čerstvú, ktorá sa vyrába sa z tepelne neupraveného, nepasterizovaného mlieka; potom bryndzu pasterizovanú, ktorá sa vyrába z tepelne upraveného, pasterizovaného mlieka; a napokon bryndzu termizovanú, keď sa hotový produkt nahrieva na takú teplotu, ktorá ničí všetky mikroorganizmy, takže napriek tomu, že má v názve slovo „bryndza", nie je možné ju za bryndzu považovať. Všetky zázračné účinky, pre ktoré je bryndza jedinečná, má iba prvý typ bryndze. Tá sa však tiež rýchlo kazí, takže ju v našich obchodoch vlastne nemáme možnosť kúpiť.

Užitočná miliarda

Tajomstvom liečivých účinkov bryndze sú najmä mliečne baktérie, ktoré obsahuje. V jedinom grame syra je totiž až jedna miliarda užitočných mikroorganizmov, čo je v porovnaní s jogurtom až tisícnásobok. Práve mliečne baktérie zlepšujú odolnosť organizmu a bryndza pôsobí aj proti rednutiu kostí.

Chutný ochutený syr

Ovčí syr samotný má špecifickú chuť i arómu, môže sa však dochucovať rozmanitými bylinkami. Používa sa aj na pesto. Ovčí syr sa používa v studenej aj teplej kuchyni, vynikajúci je nakladaný s paprikou, na ochutenie je vhodný tymian, mäta, estragón, cesnak i feferónky.

Bryndza po domácky

Variant bryndze sa dá vyrobiť aj po domácky. Napríklad tak, že čerstvý syr pomelieme na mlynčeku, pridáme trochu soli, upravíme konzistenciu priliatím malého množstva srvátky tak, aby bryndza nebola príliš riedka. Natlačíme do škatuliek či iných vhodných obalov a uskladníme. Konzumovať sa dá ihneď alebo sa nechá nechať zrieť v chlade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #bylinky #pesto #ovčí syr #mliečne baktérie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...