Sedmokráska - poteší oči v zeleninovom šaláte

Chudobienka obyčajná, sirota, husací kvietok, biele očko... Kvitne od prvých jarných dní až do jesenných mrazíkov, prakticky sedem mesiacov, odtiaľ teda jej názov: Sedmokráska.

27.04.2019 12:10
Sedmokráskový šalát s paradajkami a mozzarellou Foto:
Sedmokráskový šalát s paradajkami a mozzarellou.
debata

Vytrvalá, nízka bylina rastúca v prízemnej ružici listov, výška rastliny dosahuje asi 15 cm. Je odolná voči zime aj mrazu, a to až do mínus 15 °C. Úplne nenáročná rastlina, ktorá sa dá pestovať aj ako rastlina okrasná.

Zberáme prevažne kvety sedmokrások, ale užitočné sú aj lístky, stonky a korene. Kvety zbierame pri rozkvete a za suchého počasia. Celá rastlina má príjemnú orieškovú chuť, niekomu však môže pripadať nepríjemne dráždivá. Najčastejší spôsob spracovania je sušenie. Aj keď sedmokrásky kvitnú po celý rok, svoju najväčšiu silu a krásu ukazujú na jar a do začiatku leta.

Viete, že…?

Sedmokráska sa spája s čistotou a nevinnosťou. Podľa kresťanskej legendy vyrástli sedmokrásky zo sĺz, ktoré vyronila Panna Mária, keď jej rodina unikala do Egypta. Často sa zo sedmokrások plietli svadobné vence pre nevestu i ženícha.

Sedmokráska čistí krv a odvodňuje, preto sa hodí na liečbu rôznych kožných chorôb vrátane vredu predkolenia. Ďalej sa užíva pri kašli a bronchitíde, rozpúšťa hlieny, zvlhčuje kašeľ a podporuje vykašliavanie. Má hojivý, zvieravý a protizápalový účinok, takže sa užíva pri vonkajšom i vnútornom krvácaní. Zvonka sa používa ako kloktadlo proti bolesti v hrdle a ako obklad na najrôznejšie rany, pomliaždeniny a kožné choroby – akné či lupienku. Keď na čerstvú ranu v prírode priložíme umytú a rozdrvenú vňať, táto kaša ranu zatiahne a zacelí. Sedmokráska je vhodná nielen pre dospelých, ale aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Z koncentrovaného odvaru sa dá pripraviť čistiaca pleťová voda, ktorá dobre stiahne póry a vydezinfikuje mierne narušenú pleť.

Vitamíny

B, C, A, K

Živiny a minerály

inulín, horčíny, silice, triesloviny, draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo

Na kuchynskú úpravu sú najvhodnejšie listové ružice s kvietkami zozbierané skoro na jar, v čase, keď ľudský organizmus najviac potrebuje vitamíny a minerálne látky. Môžeme ich upravovať ako šalát s cibuľou či so zeleninou dochutený citrónovou šťavou, olivovým olejom, morskou soľou a korením alebo aj šťaveľom. Pridávajú sa aj do zemiakových šalátov, bylinkových masiel, omáčok, nátierok, plniek, či polievok, lákavých pre deti – veď na polievke plávajú krásne kvety sedmokrásky. Kvietkami sedmokrásky môžeme zdobiť aj iné pokrmy a nápoje – limonády, mliečne nápoje či bowle. Listy jarných sedmokrások sa dajú použiť ako náhrada špenátu. Bylinka býva často súčasťou čajových zmesí.

Sedmokráska sa vyskytuje v Európe a západnej Ázii. U nás rastie najmä na úrodných pastvinách, lúkach, na trávnikoch a v záhradách. Postupne bola sedmokráska „zavlečená“ aj do Severnej Ameriky a na Nový Zéland.

Sedmokráskový šalát s paradajkami a mozzarellou

Potrebujeme:
1 hrsť kvetov sedmokrások, 1 mrkva, soľ podľa chuti, kúsok masla, 1 hrsť púpavových listov, 2 paradajky, 150 g mozzarelly, 200 g rukoly
Postup:
Najskôr olúpeme mrkvu a škrabkou ju nastrúhame na veľmi tenké plátky. V hrnci rozpustíme kúsok masla (asi 1–2 lyžice) a vsypeme mrkvu. Mrkvu podusíme na masle 5–7 minút, kým dostatočne nezmäkne. Potom ju odoberieme z platne a pridáme umyté púpavové listy. Pridáme mrkvu s púpavovými listami, nakrájané paradajky, umytú a osušenú rukolu a na kocky nakrájanú mozzarellu. Zmiešame a nakoniec pridáme kvety sedmokrások. Premiešame a podávame – šalát môže byť pokojne vlažný, ale aj studený.

Med zo sedmokrások s citrusovou príchuťou

Potrebujeme:
1000 kvetov sedmokrások, 1 stredne veľký citrón, 1/2 stredne veľkého pomaranča, 1 l vody, 1 kg alebo krupicového kryštálového cukru
Postup:
Tisíc kvetov sedmokrások nasypeme do hrnca a zalejeme litrom vody. Pridáme na kolieska olúpaný nakrájaný citrón a polovicu olúpaného pomaranča. Z citróna a pomaranča odstránime všetky jadrá, ktoré sú horké. Zmes privedieme do varu a povaríme asi 10 minút. Odvar necháme 24 hodín lúhovať. Potom sedmokrásky precedíme cez plátno a kvety, citrón a pomaranč poriadne vytlačíme. Do získanej šťavy pridáme cukor. Roztok znova varíme, teraz hodinu až dve, podľa toho, aký hustý med chceme dostať. Občas ho premiešame a skontrolujeme hustotu budúceho medu tak, že nakvapkáme pár kvapiek na tanierik. Horúci med nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkami a obrátime hore dnom na desať minút, aby sa uzávery pevne prichytili. Potom poháre obrátime a po vychladnutí uložíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #med #bylinky #šalát #mozarella #jedlé kvety #sedmokráska

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....