Veľkonočné koláče

18.04.2019 17:00
liptovský prekladanec
Liptovský prekladanec. Autor: ,

Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole.

Liptovské babičky dedili recepty od svojich prastarých mám a k tomu vždy pridávali vlastné nápady, fortieľ a vtip. Nečudo, že náš dnešný veľkonočný stôl s koláčmi môže merať aj desiatky metrov.

Rýchly tvarožník s lesným ovocím

Na 10 porcií potrebujeme:
200 g smotanového syra, 250 g jemného tvarohu, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 120 g hnedého cukru, 60 g detskej krupice, 30 g hladkej špaldovej múky, 60 ml kefíru, drobné ovocie podľa chuti
Postup:
1. Krémový syr vyšľaháme s tvarohom, hnedým a vanilkovým cukrom. Pridáme preosiatu múku, krupicu, kefír a vajcia.
2. Tvarohové cesto vylejeme do vymastenej formy a rozotrieme. Posypeme ovocím a pečieme pri 180 °C. Podávame vychladnuté.

Liptovský prekladanec

Na 10 porcií potrebujeme:
5 vajec, 150 g masla, 150 g práškového cukru, 150 g hladkej múky, 150 g čokolády na varenie, 10 g citrónovej kôry, 150 g mandlí
Postup:
1. Cukor s maslom a citrónovou kôrou vymiešame na penu, pridáme postupne 5 žĺtkov, sneh z 5 bielkov a preosiatu múku, zľahka zamiešame a rozdelíme na polovice.
2. Do jednej polovice zamiešame postrúhanú čokoládu a druhá ostane biela. Vymastíme plech a vysypeme ho múkou. Do jedného rožku dáme tmavú hmotu a vedľa nej svetlú, takto vyplníme celý plech.
3. Všetko posypeme nahrubo posekanými mandľami a dáme upiecť pri 180 °C. Po upečení krájame tak, aby vznikla pekná mozaika a posypeme cukrom.

Recepty pripravil Štefan Psotný, šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #múčniky #Veľká noc #koláče #tvaroh #lesné ovocie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Dnes sa uvoľnite a zabavte sa, urobte si pekný večer bez starostí.
Pracovné povinnosti hoďte za hlavu a...

+ Nepodceňujte návštevy u svojich lekárov, hlavne ak ide o očkovanie.
Nevzdávajte sa, vždy je tu šanca, že...