Zdravá, chutná aj výnimočná: Jahňacina patrí (nielen) na veľkonočný stôl!

V minulosti to bolo mäso, ktoré sa konzumovalo najviac a najmä na sviatočnom veľkonočnom stole nemohlo chýbať. Jahňacina akosi ustúpila do úzadia a je to škoda.

17.04.2019 09:30
Pečené jahňacie rebierka s cesnakom Foto: ,
Pečené jahňacie rebierka s cesnakom - ilustračná fotografia.
debata (1)

Ako to bolo kedysi?

Kedysi bolo jahňacie mäso na Slovensku najviac konzumovaným mäsom. Konzervovalo sa údením a solením. Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko. Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo, využívalo sa všetko, sadlo sa údilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.

Prečo sa vrátiť k jahňacine?

Najmä preto, že toto mäso patrí medzi najzdravšie vôbec. Obsahuje výrazne menej tuku a je plné vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mäsa.

Benefity v rámci výživy

Už samotný obsah tuku robí z jahňaciny zdravú alternatívu mäsitých pokrmov. Okrem toho však v sebe ukrýva ďalšie dôležité látky pre naše telo a jednotlivé procesy v ňom. Má napríklad priaznivý pomer nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky.

Výnimočnosť jahňaciny spočíva aj v tom, že je zdrojom ľahko vstrebateľného železa – jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 % odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 % pre ženu. Ovčie mäso je tiež výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napríklad B12 či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový systém. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých druhov mäsa. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mäsa, ktoré začnú požívať.

Meno pokazili mýtusy

Mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti či dokonca aróme jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality.

Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s Katkou Brychtovou o Veľkej noci

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zdravie #jedlo #vitamín #cholesterol #Veľká noc #jahňacie mäso #karnitín #ovčie mäso

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...