Ako to bolo kedysi?
Kedysi bolo jahňacie mäso na Slovensku najviac konzumovaným mäsom. Konzervovalo sa údením a solením. Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko. Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo, využívalo sa všetko, sadlo sa údilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.
Prečo sa vrátiť k jahňacine?
Najmä preto, že toto mäso patrí medzi najzdravšie vôbec. Obsahuje výrazne menej tuku a je plné vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mäsa.
Benefity v rámci výživy
Už samotný obsah tuku robí z jahňaciny zdravú alternatívu mäsitých pokrmov. Okrem toho však v sebe ukrýva ďalšie dôležité látky pre naše telo a jednotlivé procesy v ňom. Má napríklad priaznivý pomer nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky.
Výnimočnosť jahňaciny spočíva aj v tom, že je zdrojom ľahko vstrebateľného železa – jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 % odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 % pre ženu. Ovčie mäso je tiež výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napríklad B12 či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový systém. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých druhov mäsa. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mäsa, ktoré začnú požívať.
Meno pokazili mýtusy
Mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti či dokonca aróme jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality.
Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.