Hostina pre oslávenca

13.04.2019 14:00
Snehové pyšteky s citrónovou omáčkou a jahodami
Snehové pyšteky s citrónovou omáčkou a jahodami. Autor: ,

To najlepšie z dobrého a najkrajšie z pekného... tak vyzerá stôl, ktorý starostlivo a s nadšením prestierajú Slováci pre svojich najbližších.

Oslávenca zvykneme potešiť nielen darčekmi, ale aj hostinou, čo si rozumie s jeho obľúbenými chuťami. Dobrým obedom či večerou tak vieme vyjadriť svoju lásku, priateľstvo a úctu. Skrátka, aj blahoželania kráčajú cez žalúdok.

Jahňacia korunka v pistáciovej kôrke na gratinovaných zemiakoch

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g jahňacej korunky, 15 g soli, biele korenie, 80 ml oleja, 60 g dijonskej horčice, 60 g pistácií, 800 g zemiakov, 40 g cesnaku, 15 g soli, biele korenie, 200 ml sladkej smotany, 4 žĺtky, 100 g parmezánu, 60 g masla, 100 g šalotky, 200 ml sladkej smotany, 10 g soli, biele korenie, chren, dijonská horčica, 40 g masla, 160 g bôbu, 5 g soli, biele korenie
Postup:
1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame so smotanou, s cesnakom, so žĺtkami a s parmezánom. Dochutíme soľou a korením. Zmes prelejeme na pekáč a uhladíme. Pečieme 1 hodinu pri 160 °C prikryté. Potom ešte asi 15 minút odokryté.
2. Jahňacie mäso umyjeme a osušíme. Opečieme z každej strany na panvici, osolíme a okoreníme. Potom potrieme horčicou a obalíme v nasekaných pistáciách. Pečieme v rúre pri 170 °C 12 minút.
3. Po upečení mäso prikryjeme alobalom a necháme 10 minút odpočinúť. Na panvičke zohrejeme maslo, pridáme bôb a krátko orestujeme. Hotové zemiaky rozdelíme na tanier, uložíme mäso a dochutený bôb.

Snehové pyšteky s citrónovou omáčkou a jahodami

Na 4 porcie potrebujeme: 100 g bielkov, 150 g krupicového cukru, 3 ml octu, 3 biocitróny, 100 g masla, 225 g krupicového cukru, 3 vajcia, 400 g jahôd, 60 g krupicového cukru
Postup:
1. Bielky vyšľaháme spolu s cukrom a octom na hustý lesklý sneh. Preložíme do zdobiaceho vrecka a na silikónový papier nastriekame rôzne veľké pyšteky. Sušíme v rúre pri 110 °C 80 minút bez ventilátora. Rúru vypneme a pyšteky necháme dosušiť.
2. Nastrúhame kôru z citrónov, citróny vyžmýkame a spolu s cukrom, maslom a vajíčkami šľaháme nad parou, kým nevznikne hladký krém. Hotový krém by mal mať 70 °C. Za občasného miešania necháme vychladnúť v chladničke.
3. Polovicu jahôd rozmixujeme s cukrom. Citrónový krém nanesieme na taniere, poukladáme pyšteky, jahody a pokvapkáme jahodovou omáčkou. Taniere môžeme dozdobiť šťaveľom.

Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#snehové pečivo #slávnostné menu #recept #oslava #jahody #jahňacina
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nezabúdajte na svoje lieky, berte ich pravidelne podľa pokynov lekára.
Aj vy si môžete zobrať voľno a...

+ Potrebujete čas pre seba, tak si ho doprajte, buďte aj vy chvíľu sebecká.
Pozor na neprimerané ceny v...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk