Štyri nápady na slávnostné torty

Dezert, ktorého príprava vzbudzuje rešpekt, nesmie na slávnostnom stole chýbať.

12.04.2019 13:00
Kvetinová torta Foto:
Kvetinová torta.
debata

Torta s banánmi

Potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 100 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 3 – 4 PL kakaa, 1 kl prášku do pečiva
Náplň: 2 vanilkové pudingy, 500 ml mlieka, 125 g masla, 2 PL cukru, 2 PL rumu, 3 – 4 banány
Poleva: 2 vajcia, 3 PL cukru, 125 g 100 % tuku, 30 g kakaa
Postup:
1. Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, zašľaháme kakao, potom vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva. Nalejeme do vymastenej a vysypanej formy, zvoľna pečieme asi 20 – 30 minút a necháme vychladnúť.
2. Vanilkový puding uvaríme s mliekom a za stáleho miešania ho necháme vychladnúť. Našľaháme maslo s cukrom, zašľaháme rum a po lyžiciach puding. Tortu rozkrojíme, potrieme časťou krému, pokryjeme nakrájanými banánmi, na druhú polovicu natrieme zvyšok krému, priklopíme na banány, dáme znovu do formy, tortu zakryjeme alobalom, zaťažíme hrncom s vodou (alebo doštičkou a závažím) a necháme v chlade zatuhnúť.
3. Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme kakao a ďalej šľaháme, za stáleho šľahania pomaly prilejeme rozohriaty tuk. Čokoládu rozotrieme po torte a necháme zatuhnúť. Kto chce, môže si trochu náplne nechať na ozdobenie torty.

Tvarohová nepečená torta

Potrebujeme:
200 g čokoládových sušienok, 80 g rozpusteného masla, 2 PL mlieka, 300 g čerstvých jahôd, 1 PL citrónovej šťavy, 120 g krupicového cukru, štipka červeného potravinárskeho farbiva, 250 g polotučného tvarohu, 250 ml šľahačkovej smotany, 6 plátkov želatíny, jahody a mäta na ozdobu
Postup:
1. Sušienky nadrvíme, zalejeme maslom, mliekom a premiešame. Sušienkové cesto vložíme na dno tortovej formy a pomocou prstov natlačíme, potom uložíme asi na 30 minút do chladničky.
2. Jahody s citrónovou šťavou a cukrom rozmixujeme, pridáme štipku farbiva, tvaroh a vyšľahanú smotanu. Želatínu pripravíme podľa návodu, za stáleho miešania ju rozpustíme v troške vody a postupne vmiešame do jahodovej zmesi. Ihneď náplň vlejeme do tortovej formy a necháme v chladničke tuhnúť aspoň 2 hodiny.
3. Tortu vyberieme z formy a ozdobíme čerstvými jahodami a mätou.

Mrkvová tortička

Potrebujeme:
170 g hladkej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 1 kl soli, 1 kl mletej škorice, 170 g zmäknutého masla, 170 g trstinového cukru, 3 vajcia, 2PL smotanového jogurtu, 50 g mletých mandlí, 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
Krém: 500 g ricotty, 250 g lučiny, 100 g práškového cukru, šťava z 1 citróna
Dokončenie: pistáciové oriešky, sedmokrásky
Postup:
1. Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a škoricu. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom, potom pridáme žĺtky, jogurt, mleté mandle a nastrúhanú mrkvu. Premiešame so sypkou zmesou a nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme do menšej tortovej formy, ktorú dobre vymastíme a vysypeme hrubou múkou a pečieme na 180 °C asi 1 hodinu.
2. Korpus necháme úplne vychladnúť a až potom ho dvakrát prekrojíme. Ricottu vyšľaháme s lučinou, citrónovou šťavou a cukrom. Krémom potrieme obidva diely torty aj vrch. Tortu ozdobíme nahrubo nasekanými pistáciami, sedmokráskami a necháme ju niekoľko hodín odležať v chlade.

Kvetinová torta

Potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 300 g práškového cukru, 110 ml studenej vody, 200 g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 100 g mletých orechov
Krém: 2 čokoládové pudingy, 500 ml mlieka, 4 PL krupicového cukru, 200 g masla
Dokončenie: poťahovacia hmota, podľa potreby potravinárske farbivá
Postup:
1. Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, postupne pridávame studenú vodu, múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme korpus. Necháme ho celkom vychladnúť.
2. Čokoládový puding uvaríme s mliekom a cukrom. Vychladnutý vyšľaháme s maslom. Tortový korpus prekrojíme, spodný plát hojne potrieme krémom, ale trošku si necháme. Priklopíme vrchným dielom.
3. Potravinárskym farbivom nafarbíme podľa fantázie poťahovaciu hmotu. Celú tortu okrem spodku zľahka potrieme zvyšným krémom a potiahneme ho hmotou. Z rôznych farebných odtieňov poťahovacej hmoty vykrojíme kytičky a lístočky, ktoré naukladáme na tortu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #mrkva #banány #torta #tvaroh #cheesecake

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....