Plný stôl strukovín

02.04.2019 11:00
Cícerový pikantný tataráčik
Cícerový pikantný tataráčik. Autor: ,

Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny.

Pripravovali z nich polievky, guláše a prívarky. Tam sa však strukovinová hostina nekončí, kuchár s fantáziou – laik i profesionál – z nich dokáže vytvoriť desiatky ďalších zaujímavých jedál vrátane dezertov.

Cícerový pikantný „tataráčik“

Na 5 porcií potrebujeme:
500 g suchého cíceru, tabasco (alebo čili omáčka), soľ, mleté čierne korenie, kečup, plnotučná horčica, mletá červená paprika, worcesterská omáčka, 150 g cibule, rasca (môže byť mletá), 50 ml olivového oleja
Postup:
1. Cícer namočíme do dostatočného množstva vody (najlepšie na noc – na 8 hodín). Vodu zlejeme, dáme novú vodu, osolíme a varíme domäkka. Počas varenia je dobré vymeniť vodu. Uvarený cícer scedíme a necháme vychladnúť.
2. Vychladnutý cícer pomelieme (môžeme ho rozdrviť v mažiari) nahrubo, nie na kašu. Pridáme najemno pokrájanú cibuľu, všetky ostatné prísady a koreniny podľa vlastnej chuti a zmiešame. Cícer pripravujeme ako mäsovú verziu.
3. Namiesto tabasca môžeme použiť čerstvé čili papričky, ktoré pokrájame najemno a pridáme do zmesi. Pred podávaním odporúčame nechať v chladničke 1–2 hodiny odstáť. Podávame s hriankami, ryžovými chlebíkmi, knäckebrotom alebo so slanými krekrami.

Konfitovaný bôčik s bôbom a so zeleninou

Na 4 porcie potrebujeme:
600 – 800 g bravčového boku bez kosti, bravčová masť, soľ, mleté čierne korenie, rasca, celé čierne korenie, celé nové korenie, 5–6 strúčikov cesnaku, 400 g bôbu, 250 ml vývaru (hydinový, mäsový alebo zeleninový), 2 petržleny, 1 červená kapia, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Bravčový bok nasolíme, okoreníme, vložíme do hlbšieho pekáča a zalejeme bravčovou masťou. Zakryjeme pokrievkou a v rúre pri 110–130 °C pečieme domäkka 2,5–3 hodiny.
2. Bôb namočíme, uvaríme a scedíme. Na masti opražíme nakrájanú mladú cibuľku, cesnak, kapiu a petržlen nakrájaný na kocky. Pridáme uvarený bôb, osolíme, okoreníme a chvíľu (asi 10 minút) podusíme. Pred koncom varenia pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
3. Upečený bok nakrájame na hrubšie plátky, jemne opražíme na panvici a podávame so zeleninovým bôbom.

Recepty pripravil František Mátéffy, šéfkuchár Koliby, Hotel & Spa Resort Kaskady**** Sliač-Sielnica

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #bob #vláknina #bielkoviny #strukoviny #cícer #tatarák
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Vypustite z hlavy všetky nepotrebné veci a sústreďte sa na nič nerobenie.
Cez dovolenku na prácu...

+ Nezabúdajte a nezanedbávajte svoje zuby, potrebujú viac starostlivosti.
Pripravujte sa do práce a...