Čokoládové pohladenie: stále nové príchute a podoby

Pokrm bohov... a žien. Veď aj v mnohých prieskumoch o túžbach Európaniek čokoláda absolútne vedie. Ale súhlasia s nimi aj cukrári a kuchári.

14.03.2019 12:00
Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách Foto: ,
Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách.
debata

Tento „svetový fenomén“ umiestnili na veľmi vysoký piedestál. Nielen preto, že chutí, ale dá sa s ňou aj dobre hrať, vymýšľať pre ňu stále nové príchute a podoby. A všetky do jednej pohladia jazýček, žalúdok aj dušu…

Čokoládový strom s cukrovou vatou a malinovým sorbetom

Na 10 porcií potrebujeme:
300 g čokolády (60-percentnej), 240 g cukru na výrobu vaty
Kakaová hlina: 250 g hladkej múky, 100 g kakaa, 200 g práškového cukru, 200 g masla
Malinový sorbet: 700 g čerstvých alebo mrazených malín, 300 g krupicového cukru, 250 g vody
Postup:
1. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, preložíme do cukrárskeho vrecka a tenkým prúdom striekame do studenej vody s ľadom tak, aby sme vytvarovali konáre stromu. Stuhnuté vyberieme a preložíme do chladničky. Z cukru vyrobíme vatu pomocou stroja na výrobu cukrovej vaty. Môžeme použiť cukrárske potravinové farbivá.
2. Zo surovín na kakaovú hlinu zamiesime cesto, ktoré pomocou ruky roztlačíme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozmixujeme na hlinu.
3. Maliny rozmixujeme na jemné pyré a cez jemné sitko prepasírujeme. Vodu s cukrom zvaríme na sirup a necháme vychladnúť. Potom pridáme malinové pyré, všetko nalejeme do mraziaceho stroja a zamrazíme do pevnej konzistencie. Pomocou špachtle sorbet preložíme do vhodnej nádoby a uložíme do mrazničky. Môžeme použiť aj kvalitný kupovaný malinový sorbet.

Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách

Na 10 porcií potrebujeme:
500 g čokolády (33-percentnej), 250 ml šľahačkovej smotany, 250 ml mlieka, 200 g žĺtkov, 50 g medu, 150 g posekaných lieskovcov, 50 ml rumu, 300 g pistácií, 450 g kryštálového cukru
Postup:
1. Najprv dáme 330 g čokolády rozpustiť do mikrovlnnej rúry alebo vodného kúpeľa. Rozpustenú stiahneme a postupne pridávame 170 g zostávajúcej čokolády za stáleho miešania. Takto pripravenú čokoládu plníme do okrúhlych silikónových formičiek. Zahladíme a vylejeme prebytočnú čokoládu. Dáme stuhnúť do chladničky.
2. Stuhnuté vyberieme, naplníme pripraveným studeným krémom a dáme zamraziť do mrazničky. Vymrazené a naplnené pologule potom spolu spájame, čím vznikne guľa a znova dáme do mrazničky. Výsledkom sú malé nanuky v tvare gule.
3. Krém: Žĺtky a med vyšľaháme. Smotanu a mlieko necháme zovrieť, zmiešame s medom a so žĺtkami a zohrejeme na teplotu 82 °C. Zmes precedíme cez jemné sitko, pridáme rum, posekané lieskovce a necháme vychladiť. Pistácie: Z cukru spravíme karamel, pridáme pistácie, vylejeme na plech a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme na mrvenicu.

Recepty pripravil: Jaromír Štefanovič, šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #recept #pistácie #rum #malinový sorbet

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...