Štyri nápady na úžasné cheesecaky

07.03.2019 13:00
Citrónový cheesecake
Citrónový cheesecake. Autor:

Syrový koláč zo sušienkového cesta uspokojí sviežou chuťou takmer každého. Vyberte si svoju príchuť.

S rozpečenými jahodami

Na 8 – 10 porcií potrebujeme:
375 g ricotty, 375 g smotanového syra (Philadelphia, Lučina), 230 g krupicového cukru, 3 vajcia, 1 PL jemne nastrúhanej citrónovej kôry (bio), 1 kl vanilkového extraktu
Na korpus: 125 g maslových sušienok, 55 g mletých mandlí, 45 g masla, rozpusteného + trochu na vymazanie formy
Na jahody: 500 g jahôd, umytých, odstopkovaných, 90 g krupicového cukru
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 140 °C, teplovzdušnú na 120 °C. Jahody naukladáme do zapekacej misy, posypeme ich cukrom a dáme piecť na štvrť hodiny, aby zmäkli a pustili šťavu. Vyberieme ich z rúry a odložíme.
2. Na korpus spracujeme sušienky v robote, aby sa rozdrobili. Pridáme mleté mandle a maslo a spracujeme na kompaktnú hmotu. Kruhovú otváraciu tortovú formu s priemerom 22 cm vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Dovnútra natlačíme rovnomerne hrubú vrstvu pripravenej sušienkovo-mandľovej zmesi a dáme chladiť.
3. V robote dohladka spracujeme ricottu a smotanový syr. Pridáme cukor, vajcia, citrónovú kôru a vanilkový extrakt a prešľaháme. Zmes prelejeme do formy a pečieme jednu hodinu a desať minút alebo tak dlho, až budú okraje zlaté a náplň sa bude pri poklepkaní na bok formy zľahka chvieť. Necháme vo forme vychladnúť a podávame s rozpečenými jahodami.

S citrónovým krémom

Na 4 – 6 porcií potrebujeme:
Korpus: 200 g maslových sušienok, 100 g masla
Plnka: 750 g mascarpone, 200 g kyslej smotany, 300 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky, kôra z 1 bio citróna Citrónový krém: 3 vajíčka, 3 kopcovité lyžice práškového cukru, 3 bio citróny, 1 PL masla
Postup:
1. Korpus: Maslové sušienky rozmixujeme v sekacom mixéri. Rukami ich miešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10 – 12 minút pri 180 °C, až kým okraje korpuse nie sú zlatohnedé.
2. Plnka: Šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vyšľaháme dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky. Nakoniec pridáme kôru z 1 citróna, ktorý sme si predtým obarili horúcou vodou, dôkladne premiešame. Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 – 15 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 40 minút. Hotový cheesecake má byť pevný pri krajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake nožom oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Cheesecake vyberieme z formy až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.
3. Citrónový krém: V miske šľahacou metličkou vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 kopcovitými lyžicami práškového cukru. Pridáme kôru z 3 citrónov, ktoré sme predtým obarili horúcou vodou, a scedenú šťavu z 3 citrónov (aby sme v kréme nemali jadierka). Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne (krém však nesmie vrieť). Potom misku zložíme z parného kúpeľa a do krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo úplne nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém vylejeme na vychladnutý cheesecake.

Karamelový

Na 12 porcií porebujeme:
185 g maslových sušienok, 1,5l PL trstinového cukru, 85 g rozpusteného masla, 1/6 KL škorice
Plnka: 750 g syra Philadelphia, 100 g trstinového cukru, 3 vajcia, 200 g karamelového salka, 2 kl vanilkovej esencie, štipka soli
Karamelová poleva: 200 g karamelového salka, 6 PL mlieka
Postup:
1. Sušienky rozmixujeme, pridáme cukor, škoricu a maslo. Premiešame a dáme do vymastenej (maslom) tortovej formy (priemer 22 cm). Zatlačíme pomocou pohára dohladka a dáme piecť na 13 minút do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Potom vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť.
2. Medzitým zmiešame syr Philadelphia s trstinovým cukrom. Potom pridáme salko, esenciu a soľ. Nakoniec vmiešame vajcia. Miešame dohladka. Vylejeme na sušienkový základ a dáme do rúry na 180 stupňov na 60 minút. Potom vypneme a otvoríme rúru a necháme 30 minút vychladnúť.
3. Nakoniec v hrnci zohrejeme salko s mliekom. Počkáme až trochu poleva vychladne a potom ju vylejeme na cheesecake. Cheesecake dáme na noc do chladničky a ďalší deň zdobíme podľa vlastnej fantázie.

Čokoládový

Na 10 porcií potrebujeme:
Korpus: 140 g sušienok (grahamové maslové sušienky), 30 krupicového cukru, 10 g kakaa, 70 g masla
Náplň: 600 g smotanového syra, 150 g cukru, 3 vajcia, 80 ml smotany na šľahanie, 1 kl vanilkového extraktu, 80 g čokoládovej polevy (alebo 60 g čokolády na varenie + 10 g masla + 10 g krupicového cukru)
Čokoládová poleva: 80 g čokoládovej polevy (alebo 60 g čokolády na varenie + 10 g masla + 10 g krupicového cukru)
Postup:
1. Všetky uvedené ingrediencie pripravíme hodinu až dve pred samotným pečením, aby získali izbovú teplotu. Sušienky rozdrvíme valčekom alebo v mixéri a vsypeme do misy. Pridáme cukor, kakao, rozpustené maslo a dobre premiešame. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, vyplníme ho zmesou, dobre ju vtlačíme – môžeme si pomôcť pohárom s rovným dnom. Na bokoch vytlačíme malý nízky okraj. Vo vyhriatej rúre zapečieme na 175 °C asi 15 minút (teplovzdušná rúra 160 °C).
2. Syr metličkou najskôr vyšľaháme a nadľahčíme, až potom vmiešame cukor, znovu prešľaháme, pridáme vajcia, prešľaháme, vlejeme šľahačku, prešľaháme, vanilkovú esenciu a roztopenú čokoládu na varenie a naposledy prešľaháme. Túto zmes nalejeme na rozpečený korpus, uhladíme a pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 175 °C, zmiernime teplotu a dopekáme na 140 °C ešte hodinu. V teplovzdušnej rúre pečieme na 160 °C 15 minút a 130 °C 1 hodinu.
3. Len čo vyberieme koláč z rúry, nožom obkrúžime okraj. Necháme vychladnúť a potrieme čokoládovou polevou. Cheesecake necháme vychladiť a dobre stuhnúť (najlepšie do druhého dňa). Krájame nožom, ktorý opláchneme v horúcej vode a osušíme. Kývavým pohybom sa nám podarí vytvoriť krásne rezy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #jahody #karamel #cheesecake #syrový koláč #citrónový krém
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Viac pohybu by vám dnes určite nezaškodilo, myslite nato.
Vyberte si dnes do práce vhodné oblečenie, bude...

+ Neohrozujte svoje zdravie niečím nezmyselným, starajte sa o svoje zdravie.
Začiatok týždňa budete mať...