Cesnak - chutné prírodné antibiotikum

Cesnak sa údajne podával už robotníkom v starom Egypte pri stavbe pyramíd. V antických ríšach mal aj významnú medicínsku pozíciu, užíval sa ako liek pri celom rade chorôb.

03.02.2019 14:00
Pečené jahňacie rebierka s cesnakom Foto: ,
Pečené jahňacie rebierka s cesnakom.
debata

Verilo sa, že pomáha vojakom v légiách k zvýšeniu odvahy. V minulom storočí sa v oboch svetových vojnách často podával cesnak, aby sa zmenšilo riziko gangrény končatín.

Cesnak je významnou súčasťou nejednej kuchyne. Používa sa ako ochucovadlo a korenie, má však aj mnoho preventívnych a liečebných účinkov na ľudské zdravie.

Je účinným antibiotikom aj antiseptikom a nemá vedľajšie účinky ako mnoho vyrábaných antibiotík. V kombinácii s medom je veľmi účinný proti nachladnutiu a chrípke. Znižuje krvný tlak a rozširuje periférne cievy, pozitívne pôsobí aj pri kardiovaskulárnych problémoch a podporuje činnosť srdca. Znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje cievy a pôsobí proti kôrnateniu tepien, tým sa významne znižuje riziko aterosklerózy a trombózy. Cesnak má účinky aj na hladinu cukru v krvi, znižuje glykémiu, preto je vhodný pre diabetikov. Pomáha proti nadúvaniu, ničí parazity v črevách a podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva. Pozitívne pôsobí aj pri rôznych kožných infekciách. Konzumácia cesnaku má aj preventívne protinádorové účinky. Pri konzumácii cesnaku sa nevyskytujú nebezpečenstvá, len osoby s chorobami žlčníka, pečene alebo pankreasu môžu mať pri nadmernej konzumácii tráviace ťažkosti, pálenie záhy alebo podráždenie žalúdka. Ľudia, ktorí užívajú lieky znižujúce zrážavosť krvi, by cesnak mali konzumovať len po porade s lekárom.

Viete, že…?

Cesnak nepatrí do chladničky. Ideálna teplota na skladovanie je 18–20 °C a treba skúsiť cesnak zapliesť do vrkoča a postupne odrezávať. Ľudia napokon kedysi verili, že cesnak zavesený v domácnosti odháňa všetko zlo.

Cesnak je obľúbenou prísadou do šalátov aj omáčok a mnohých národných špecialít. Príkladom sú špeciality z Grécka, Turecka a Talianska alebo delikatesy provensalskej kuchyne. V strednej a západnej Európe sa cesnak často podáva v kombinácii s inými výraznými bylinkami, ako je oregano, tymian alebo rozmarín. Výborne sa dopĺňa aj s bobkovým listom, rascou či borievkou. Je takmer nevyhnutný pri úprave baranieho mäsa, v údeninách, v karbonátkach, používa sa do omáčok, majonéz, šalátov, polievok, pri domácich zabíjačkách či do zemiakových jedál. Kuchári v juhoeurópskych štátoch pristupujú k cesnaku s oveľa väčšou fantáziou a bežne ho kombinujú napríklad s ostrým čili. V Chorvátsku sa nadrobno nakrájaný cesnak s pažítkou v olivovom oleji často podáva ku grilovanej rybe. A Francúzi si napríklad potierajú cesnakom krajce chleba a potom ho zapekajú vo fólii.

Vitamíny

vitamíny skupiny B, A, C

Živiny a minerály

alicín, flavonoidy, polysacharidy, selén, vápnik, fosfor, železo, horčík, jód

Cesnak má s najväčšou pravdepodobnosťou pôvod v Juhozápadnej a Strednej Ázii, kde sa v oblastiach Mongolska a Kirgizska vyvinul z planého druhu. Mongoli ho potom priviezli do Číny, odkiaľ sa rozšíril do Mezopotámie a z Etiópie potom aj do Egypta. Do Európy sa cesnak dostal cez Predný Orient. V polovici 19. storočia skúmal antibakteriálne účinky cesnaku Louis Pasteur a jeho poznatky sa využívajú dodnes.

Pečené jahňacie rebierka s cesnakom

Potrebujeme:
800 g jahňacích rebierok, 1 hlávka cesnaku, soľ, šťava a kôra z 1 citróna, 4 PL olivového oleja, 2 PL nasekaných čerstvých byliniek (šalvia, oregano, tymian), trochu vody alebo vývaru na úpravu šťavy, 1 PL masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 190–200 °C. Do mäsa ostrým úzkym nožom urobíme zárezy, do ktorých vložíme vždy po celom strúčiku olúpaného cesnaku. Mäso potrieme zmesou oleja, najemno nastrúhanej citrónovej kôry, šťavy, nasekaných byliniek a soli. Vložíme do pekáča na mriežku, sprudka zapečieme, zmiernime teplotu o 20 stupňov a dopečieme domäkka, trvá to asi 30–45 minút. Počas pečenia potierame vypečenou šťavou a olejom. Mäkké mäso vyberieme, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odležať. Do šťavy prilejeme trochu vývaru alebo vody, krátko povaríme, zjemníme maslom a dochutíme podľa potreby soľou. Chrbát naporciujeme na jednotlivé rebierka a podávame na nahriatych tanieroch.

Krémová cesnaková polievka

Potrebujeme:
2 PL masla, 1 nadrobno nakrájaná malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky, 1 drvený strúčik cesnaku, 2 menšie zemiaky nakrájané na malé kocky, 300 ml vývaru, 400 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml smotany na šľahanie, krutóny z bieleho pečiva
Postup:
Maslo rozohrejeme v hrnci a opečieme na ňom domäkka pokrájanú cibuľu. Pridáme plátky cesnaku a miešame ešte ďalšiu minútu. Potom vhodíme kocky zemiakov, zalejeme vývarom a mliekom. Osolíme, okoreníme a uvaríme, aby zemiaky zmäkli. Potom rozmixujeme, zjemníme smotanou, vmiešame prelisovaný strúčik cesnaku a podávame s krutónmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cesnak #polievka #domáca liečba #jahňacie rebierka

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...