Pre silvestrovské pohostenie obzvlášť platí, že v ňom nesmie chýbať dôležité korenie – láska a nadšenie. No a k tomu nápad. Jednoduchý, ale pritom efektný, aby počas „najrozpustilejšieho“ dňa v roku nikto nestál dlho pri kuchynskom stole.
Pikantné kuracie stehienka
Na 4 porcie potrebujeme:
8 spodných kuracích stehien
Marináda: 20 g cesnaku, 15 g zázvoru, 25 g čili pasty, 3 g farebného drveného korenia, 15 g vínneho octu, 30 g sambal manis omáčky, 130 g kečupu, 6 g práškového cukru, 15 g soli
Omáčka: 50 g majonézy, 15 g javorového sirupu, 50 g kečupu
Postup:
1. Suroviny na marinádu zmiešame. Kuracie stehienka pod kĺbikom dookola narežeme a kožu s mäsom stlačíme dole do tvaru guľky. Kosť očistíme.
2. Stehienka potrieme marinádou a necháme minimálne hodinu marinovať. Potom ich na grile pečieme pri teplote 160 °C domäkka. Suroviny na omáčku zmiešame a podávame spolu so stehienkami.
Roládky s chrenovým krémom a lososom
Na 4 porcie potrebujeme:
250 ml mlieka, 125 g hladkej múky, 3 vajcia, 5 g čerstvého kôpru, 40 g oleja, soľ, 400 g plátkov údeného lososa, 250 g čerstvého syra, 20 ml kyslej smotany, 5 g chrenu, 5 ml citrónovej šťavy, 10 g masla
Postup:
1. Najskôr pripravíme klasické palacinkové cesto, z ktorého upečieme palacinky. Kôpor nakrájame najemno, pridáme k čerstvému syru spolu s kyslou smotanou, citrónovou šťavou a nastrúhaným chrenom. Dochutíme soľou a korením, všetko premiešame.
2. Palacinku potrieme pripravenou plnkou, obložíme plátkami údeného lososa a zavinieme. Necháme stuhnúť v chlade minimálne 30 minút. Podávame nakrájané na dvojcentimetrové rolky.