Gaštan jedlý prináša vôňu Vianoc

Vôňa pečených gaštanov väčšinou pripomenie vianočné sviatky, pochúťky z jedlých gaštanov si však môžeme dopriať po celý rok. Sú chutné v každej podobe a ich prípravu zvládne každý.

25.12.2018 16:00
gaštan jedlý Foto:
Využitie gaštanov pri príprave pokrmov je mnohostranné.
debata (1)

Odborníci odporúčajú zvýšiť trvanlivosť zozbieraných gaštanov namočením do vody teplej 50 °C a potom na štyri dni do studenej vody. Tým gaštany zbavíme aj prípadných parazitov. Takto ošetrené gaštany môžeme ihneď spracovať alebo ich uložiť do chladničky.

Viete, že…?

V krajinách južnej Európy bežne dostať gaštanovú múku, z ktorej sa pečie chlieb alebo slané i sladké placky. Gaštany sa tiež nakladajú do alkoholu a dokonca sa z nich varí pivo.

Vďaka tomu, že gaštany obsahujú mnoho cenných látok, môžu naše zdravie podporiť na viacerých frontoch. Antioxidanty v nich zabraňujú predčasnému starnutiu buniek tým, že v tele likvidujú škodlivé voľné radikály. Pozitívne pôsobia na trávenie, celkovo urýchľujú metabolizmus, čistia hrubé črevo a podporujú zdraviu prospešnú črevnú mikroflóru. Sú vhodné aj pre diabetikov. Konzumácia jedlých gaštanov prispieva k zníženiu hladiny krvného cukru aj cholesterolu. Podieľajú sa na prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení a eliminujú migrény. Podporujú dobré fungovanie imunitného systému. Zároveň priaznivo ovplyvňujú našu psychiku, tlmia úzkosť a zaháňajú depresívne myšlienky. Zlepšujú aj kvalitu vlasov a nechtov. Gaštany sú vhodnou potravinou pri chudnutí, pretože majú nižšiu energetickú hodnotu ako orechy, čipsy alebo iné slané maškrty.

Vitamíny

A, B1, B2, B5, B6, C, E

Živiny a minerály

bielkoviny, glycidy, škroby, horčík, železo, draslík, vápnik, fosfor, meď, chlór

Využitie gaštanov pri príprave pokrmov je mnohostranné. Zďaleka sa neobmedzuje iba na pečenie, aj keď to je asi najznámejší spôsob ich úpravy. Vyrába sa z nich pyré, ktoré je základom mnohých múčnikov a zákuskov. Gaštany sa používajú pri výrobe plniek k mäsám – plnkou z jedlých gaštanov sa napríklad plní slávnostný moriak. Gaštany sa používajú na výrobu pudingov, polievok, likérov, krémov, sirupov a sladkých plniek alebo príloh k divine. Vo francúzskom Lyone sa z jedlých gaštanov, karamelu a medu vyrábal prvý známy a preslávený nugát – marrousi glucés.

Domovom gaštanov jedlých je oblasť Blízkeho východu, severnej Afriky a Stredomoria. Gaštany rastú aj na úbočiach Álp vo Švajčiarsku, Francúzsku a aj na Sicílii. Do Európy sa dostali vďaka starým Rimanom a ich vojnovým výpravám, ktoré Rimania podnikali do Germánie a Veľkej Británie pred mnohými storočiami.

Gaštanová polievka s bielym chlebom

Potrebujeme:
1,25 l vývaru z mäsa, 250 g gaštanov, 1 bobkový list, 2 klinčeky, 1 plátok chudej šunky, biely chlieb alebo rožok, olej, soľ
Postup:
Umyté gaštany najskôr narežeme do tvaru kríža. Potom ich pokropíme vodou a pečieme 10–15 minút v mierne vyhriatej rúre. Po upečení vrchné i spodné šupky olúpeme. Olúpané gaštany zalejeme vývarom, pridáme soľ, šunku, korenie a varíme asi 40 minút. Hotovú polievku rozmixujeme a prelisujeme, ohrejeme a podávame s kúskami opečeného bieleho chleba.

Špaldové rizoto s gaštanmi a so sušenými hubami

Potrebujeme:
200 g špaldových zŕn, 25 g sušených húb, 3 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 100 g varených gaštanov, 2 štipky šalvie, 1 l vývaru (môže byť aj z bujónu), 2 poháre bieleho vína, 50 g nastrúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr namočíme špaldové zrná do studenej vody a sušené huby do teplej na asi 20 minút. Scedíme špaldu, vodu z húb tiež zlejeme a dáme bokom. Na panvici zahrejeme olivový olej a rýchlo osmažíme lístky šalvie. Vyberieme ich a olej dáme bokom. Potom v ňom orestujeme šalotku, pridáme nasekaný cesnak, zamiešame, prisypeme špaldu a premiešame s olejom. Vlejeme biele víno a miešame, kým sa neodparí. Prilejeme štvrtinu vývaru a miešame, až kým tekutina nevsiakne. Potom pridáme polovicu zostávajúceho vývaru a opakujeme rovnaký proces. Nakoniec primiešame zvyšný vývar, dochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni, kým nie je špalda mäkká a väčšina tekutiny absorbovaná. Vmiešame gaštany, šalviu a tri štvrtiny nastrúhaného parmezánu, zvyškom posypeme pokrm.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Vianoce #huby #polievka #pečené gaštany #špalda #rizoto

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...